Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přímé spojení do Brna. Boskovická spojka se začne stavět za dva roky

Kratší cesta z Brna do Boskovic na Blanensku i rekonstrukce nádraží s novými nástupišti. Výstavba Boskovické spojky vyřeší špatnou dopravní situaci. Studenti a zaměstnanci, kteří z města dojíždí, si do tří let cestu zkrátí skoro o polovinu.

Cesta mezi Boskovicemi a Brnem bude kratší a jednodušší. Vyplývá to z plánů Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, který chce postavit více než kilometr nové železniční tratě. „Toto velké spádové území nemá žádné přímé železniční spojení s Brnem či Blanskem, silniční doprava je silně limitovaná aktuální dopravní situací na nevyhovující silnici,” uvedl ředitel Kordis Jihomoravského kraje Jiří Horký.

Rychleji a pohodlněji

Cestující nebudou muset po dokončení témět dvoumiliardové stavby přestupovat ve Skalici nad Svitavou a Blansku. Více než hodinovou cestu třemi spoji nahradí přímý vlak, který zvládne celou cestu za devětatřicet minut. Mezi samotným Blanskem a Boskovicemi se doba cesty zkrátí na necelou čtvrt hodinu. Předpokládaným termínem výstavby je rok 2024 až 2025.

Přímé spojení mezi Blanskem a Boskovicemi je dosud pouze autobusové. „Linka 234 sice nyní zajišťuje vysokou četnost spojení mezi Boskovicemi a Blanskem, ale vzhledem k tomu, že její jízdní řád je sestaven tak, že jezdí od autobusových přípojů v Boskovicích, přijíždí do Blanska těsně po odjezdu vlaků na Brno,” vysvětlil Horký. Kordis JMK zajistí, aby autobusové linky z přilehlých měst a obcí časově navazovaly na nový vlakový spoj.

Vznikne nová zastávka

Ve Lhotě Rapotině, přes kterou nová trať povede, vznikne nová železniční zastávka. Stavba byla pro obec dlouhou dobu nepřijatelnou a před několika lety ji místní zamítli v referendu. Kvůli požadavkům obce upravila Správa železnic technické parametry. Místo silničního přejezdu přes koleje bude na trase železniční most, a to z důvodu silné dopravy způsobené přilehlým kamenolomem.

Součástí železniční spojky je i rekonstrukce boskovického nádraží. Město se chce co nejvíce přiblížit původnímu vzhledu budovy, ke které přibudou dvě nová nástupiště a podchod. Vyřešit by se měly i problémy s parkováním.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/Orglend

Štítky Blansko, železnice, doprava, Boskovice, Brno, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Boskovická spojka, Správa železniční dopravní cesty, Skalice nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přímé spojení do Brna. Boskovická spojka se začne stavět za dva roky  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.