Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blansko stále řeší problém dodávek tepla. Cena zůstává nejistá

Blansko stále řeší problematiku ceny tepla v soustavě centrálního zásobování. Zastupitelé tento týden neschválili předběžnou kalkulaci ceny pro příští rok, podpořili i záměr rady zahájit kroky k předčasnému ukončení smlouvy o nájmu technologie s firmou ZT energy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Jednatel firmy Svatopluk Nezval už dříve napsal, že Blansko nemá právo určovat cenu tepla a že město smlouvu o provozování soustavy vypovědět nemůže.

Firma zajišťuje v Blansku dodávky tepla v soustavě po krátkém přerušení od roku 2019, kdy vyhrála výběrové řízení. Dosud zajišťovala teplo za jednu z nejnižších cen v zemi, částku v roce 2019 i 2020 schválili vždy na následující kalendářní rok zastupitelé. Letos na podzim ale provozovatel soustavy schválenou cenou skokově zvýšil z 518 na 778 Kč za jeden gigajoule. Odůvodnil to krachem svého dodavatele plynu. Novou cenu firma nenastavila od okamžiku ukončení dodávek původního dodavatele plynu, ale odběratelům ji přepočítala zpětně od začátku roku. Rozdíl v ceně chce doplatit v zálohách za listopad a prosinec.

"Nová cena 778 Kč za 1GJ je v kontextu aktuálního vývoje na energetickém trhu sice pochopitelná, potíž je ale v tom, že ji firma ZT energy nestanovila nově od listopadu, ale propočítala ji všem odběratelům ze systému CZT (centrálního zásobování teplem) zpětně za celý rok. Navíc k takovému navýšení nedoložila žádné podklady, například nově nasmlouvané ceny s novým dodavatelem plynu. Změnu ceny také neodsouhlasili zastupitelé, kteří podle námi uzavřených smluv takovou změnu musejí projednat,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Nezval už dříve uvedl, že společnost dodržuje povinnosti vyplývající ze smluv a i nad jejich rámec se snaží městu vycházet vstříc. "Nemůže však akceptovat, že si město Blansko osobuje práva, která mu podle uzavřených smluv nenáleží," uvedl jednatel. Jde podle něj především o právo určovat cenu tepla v teplárenské soustavě, právo schvalovat zvýšení ceny tepla a výši záloh v případě zvýšení ceny plynu.

Město ve věci zvažuje předčasné ukončení smlouvy o nájmu technologie, zastupitelé tento záměr rady podpořili. Radní mají prověřit možnosti a předložit návrh řešení. "Díky rozhodnutí zastupitelstva máme ještě silnější mandát k tomu, abychom se naposledy pokusili s dodavatelem tepla najít smírnou cestu a zajistit pro blanenské občany cenu tepla, která bude jasně definovaná a na rozdíl od současného smluvního vztahu oběma stranami vykládaná stejně," uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS). Doplnil, že pokud se to podaří, může svolat mimořádné jednání zastupitelstva hned v lednu.

Jednatel uvedl, že společnost vlastní část technologie soustavy a zbývající část má od města pronajatou. Vzhledem k tomu, že společnost podle jednatele neporušuje žádné povinnosti, město jí smlouvu vypovědět nemůže, uvedl.

Vedení města se už dříve vyjádřilo, že pokud se smírné řešení najít nepodaří, zřejmě předá celou záležitost k soudu. Zatím hodlá platit zálohy ve výši, kterou naposledy schválily obě strany, tedy 518 Kč/GJ. Podobný postup podle informací města zvolila i většina bytových družstev, která se na město obrátila s dotazem na řešení situace.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky ČR, správa, teplo, Blansko, právo, technologie, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko stále řeší problém dodávek tepla.  Cena zůstává nejistá  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.