Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová expozice láká na kostru jeskynního medvěda i Burianovy ilustrace

V blanenské galerii se zítra návštěvníkům otevírá nové expozice, která kombinuje tvorbu současných umělců s archeologickými artefakty. Výstava Člověk v jeskyni vychází z tradice kabinetů kuriozit a láká na kostru jeskynního medvěda.

Ústředním motivem nové výstavy jsou geologické fenomény, jako například skály, jeskyně či propasti a jejich role v lidské historii. Pravěké jeskyně sloužily jako přístřeší, poté se staly součástí prvních uměleckých tvoreb. „Těšit se můžete na ilustrace k Lovcům mamutů vytvořené legendárním Zdeňkem Burianem, na nedávno nalezené pozůstatky prvního archeologického muzea, které ve Sloupu v Moravském krasu na počátku 20. století provozoval badatel Jan Knies, ale také na autentický televizní přijímač nestora archeologie a speleologie Karla Absolona,“ prozradili kurátoři Milan Mikuláštík a Jana Písaříková.

Vůbec poprvé dojde k veřejnému vystavení plakátů z pozůstalosti známého badatele Karla Absolona, které měly sloužit jako podklad pro propagaci turismu v Moravském Krasu. „Výstava je tak mimo jiné exkurzem do vizuální historie turistického ruchu a trávení volného času v lokalitě Moravský kras,“ dodala Písaříková. Absolon po sobě zanechal také kresby a ilustrace s motivy krasu a jeskyní pro knihu, které se ke konci svého dlouhého života věnoval. Ačkoli chystané dílo nikdy nevyšlo, na výstavě je k nahlédnutí aspoň zlomek z této sbírky. 

Výstava láká také na velkou kostru jeskynního medvěda zapůjčenou z Moravského zemského muzea i olejomalby, fotografie a prostorové instalace. Návštěvníci si prohlédnou obrazy skal malíře Adama Kašpara i plátna s motivy jeskyní Veroniky Holcové. Vernisáž výstavy se odehraje zítra v sedmnáct hodin v Galerii města Blanska. 

Ohodnoť článek

Foto Archiv města Blansko

Štítky expozice, výstava, blansko, jeskyně, absolon, Moravský kras, medvěd, kostra, Zdeněk Burian, Jana Písaříková, Jan Knies, Milan Mikuláštík, Sloup, Moravské zemské muzeum, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová expozice láká na kostru jeskynního medvěda i Burianovy ilustrace  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.