Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj prodloužil výzvu dotací na nový kotel. Zbývá vyčerpat ještě desítky milionů

Jihomoravský kraj prodloužil z konce října až na konec března možnost žádat o dotaci na výměnu starého kotle za nový. Kraj zatím schválil žádosti zhruba za 90 milionů korun z celkových 136 milionů. Zájemci mohou získat až 80 procent z ceny, nejvíce však 127.500 korun. Zbytek musí uhradit sami. Cílem dotací a výměny kotlů je zlepšení ovzduší. Původně měli lidé žádat jen do konce října.

Zbývá ještě vyčerpat desítky milionů

Dosud kraj schválil bezmála 900 žádostí za 90 milionů. Kvůli nevyčerpaným téměř 50 milionům termín o pět měsíců prodloužil. Kdyby peníze lidé nevyčerpali, nejspíš by je musel vracet ministerstvu životního prostředí. „Zatím je vyčerpáno asi 70 procent z celkové částky. Je tedy možné uspokojit další žádosti. Proto jsme se rozhodli prodloužit termín, aby bylo možné vyčerpat všechny vyhrazené finanční prostředky," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Zájemci mohou poslat žádost elektronicky a do pěti dní dodat papírové podklady. Kraj k tomu nabízí místnost s výpočetní technikou a asistencí pracovníků pro ty, kteří nezvládnou žádost vyplnit sami. Dotace slouží k výměně kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Díky tomu se mají snížit emise z lokálního vytápění.

Dotace na různé druhy kotlů

Dotaci lze získat například na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatický kombinovaný kotel. Úspěšní zájemci o dotaci na kotel mohou letos požádat také o peníze na zateplení domu z programu Nová zelená úsporám. Pokud i z ní dotaci obdrží, získají navíc bonus až 40.000 korun.

Všechny kraje získají z ministerstva životního prostředí ve třech výzvách celkem devět miliard korun na výměnu kotlů. V první výzvě kraj obdržel přes 130 milionů a obdobnou částku rozděluje i nyní. Podle dřívějších informací je na jižní Moravě přes 20.000 starých kotlů. Ve třech výzvách se má vyměnit nejméně 3000 kotlů.

Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, dotace, kotle, výměna, prodlouženi, Bohumil Šimek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj prodloužil výzvu dotací na nový kotel. Zbývá vyčerpat ještě desítky milionů  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.