Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj dostane od státu víc než čtvrt miliardy na opravu mostů, dvacet devět je v havarijním stavu

Jihomoravský kraj dostane ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) více než 300 milionů korun. Použije je zejména na rekonstrukce mostů ve špatném stavu, řekla dnes novinářům mluvčí kraje Monika Brindzáková. Peníze poslouží na 32 akcí, mostů se jich týká 27. Opraveny budou například mosty v Hodoníně, u Veverské Bítýšky nebo v Boskovicích.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje vytipovala pro financování ze SFDI 32 akcí, jejich seznam schválili krajští radní. „Některé akce byly rozestavěné už v roce 2017, u jiných je předpoklad výstavby v letech 2018 a 2019. Z finančního příspěvku bychom hradili náklady staveb v letošním roce," uvedl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD).

29 mostů v havarijním stavu

Podle Hanáka jsou prioritou mosty. „Dokládá to i rozložení staveb, které bychom chtěli letos s podporou státního fondu realizovat. Na jižní Moravě máme z celkového počtu 1144 mostů na silnicích II. a III. tříd 29 v havarijním stavu. Usilovně pracujeme na tom, aby tu v dohledné době nebyl žádný," řekl Hanák.

ČTĚTE TAKÉ: Most přes Novomlýnské nádrže je v havarijním stavu. Letos se uzavře kamionům, příští rok všem

Kraj se bude snažit postarat o to, aby byl příspěvek státu na rekonstrukce krajských silnic pravidelný. Kraje poprvé dostaly peníze pro tento účel v roce 2015 za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), od té doby se krajům každoročně rozděluje pár miliard korun.

Čekání na dotace ztěžuje práci

Předcházejí tomu však každoroční jednání krajů s vládou. „Za důležitý krok příští vlády považuji legislativně zakotvit podíl krajů na výnosech z výběru silniční daně a daně z pohonných hmot. Řidiči je projíždí i na krajských silnicích. Za adekvátní částku považuji úroveň mezi čtyřmi až pěti miliardami korun za rok pro všechny kraje, což by pro jižní Moravu znamenalo přibližně 350 milionů," dodal Hanák. Podle něj každoroční čekání na to, zda nakonec peníze ze SFDI přijdou, ztěžuje plánování stavebních prací.

V Jihomoravském kraji je skoro 4000 kilometrů silnic nižších tříd. V předešlých třech letech kraj získal od státu přes 800 milionů korun na jejich opravy.

Foto ilustrační foto, ČT24 | Zdroj ČTK

Štítky oprava, rekonstrukce, mosty, dotace, Jihomoravský kraj, Státní fond dopravní infrastruktury, silnice, peníze, Roman Hanák, Hodonín, Boskovice, Veverská Bítýška, ČSSD, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dostane od státu víc než čtvrt miliardy na opravu mostů, dvacet devět je v havarijním stavu  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.