Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravští voliči potopili exprimátora i pirátského lídra, přáli si ale Šlachtu či třináctidenní ministryni

Jihomoravští voliči rozhodli, do dolní komory parlamentu vyslali celkem třiadvacet reprezentantů ze čtyř politických formací. Letošní sněmovní volby přinesly mnohá překvapení, o něž nebyla nouze ani na jižní Moravě. Redakce Brněnské Drbny vybrala vybrala několik hlavních momentů, jež se udály v Jihomoravském kraji.

Potopený pirátský koráb i s kapitánem

Jedním z největších překvapeních letošních voleb je výsledek koalice Pirátů a Starostů. Předvolební průzkumy přisuzovaly formaci v jednu chvíli i vítězství ve volbách. Jenže s přibývajícím časem začalo uskupení okolo Ivana Bartoše ztrácet dech a s vypětím všech sil  propnulo cílovou pásku až jako třetí se ziskem 15,62 % hlasů, v Jihomoravském kraji dostala koalice 14,19 %, za což  obdržela čtyři mandáty. Ty ale získali pouze zástupci STAN. Přitom jihomoravským lídrem kandidátky byl pirátský poslanec Radek Holomčík, na třetím místě pak čekal rovněž zákonodárce Petr Vymazal. Přes oba čelní představitele pirátské strany ale vyšplhali takřka neznámí kandidáti. Díky preferenčním hlasům získala například vstupenku na palubu parlamentu z dvanáctého místa starostka brněnských Černovic Petra Quittová nebo z desáté pozice tišnovský včelař a zdravotník Josef Flek, jenž je ve svých třiatřiceti letech nejmladším jihomoravským poslancem. 

V brněnském štábu koalice PirSTAN příliš veselo nebylo, alespoň ne po pirátské kandidáty. Na snímku nově zvolení poslanci Jana Krutáková a Martin Hájek (oba STAN).

Šlachta zatím jen klepal na dveře Sněmovny

Smutný ale plný optimismu byl po letošních volbách lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta, jenž byl jihomoravským lídrem. Síly do dalších politických bojů mu dodává fakt, že jeho uskupení si při své premiéře ve volbách našlo své příznivce a zůstalo jen těsně pod 5 procenty. Zatímco v celorepublikovém součtu nepřekročili šlachtovci pětiprocentní práh, na jižní Moravě obdrželi 6,04 procent, což je jejich nejlepší výsledek za všech krajů. Šlachta, jenž je jihomoravským rodákem, navíc obdržel téměř 7 tisíc preferenčních hlasů a díky volebnímu výsledku i více než 30 milionový státní příspěvek. To dává formaci, v níž není nouze o lidi s policejní minulostí, naději, že po příštích volbách vnikne do poslaneckých lavic.

Robert Šlachta při sledování voleb ve svém štábu. Zdroj: Facebook/Robert Šlachta

Koalice vzkřísila lidovce, jásá i Don Pablo 

Hlavním vítězem letošních voleb je koalice SPOLU. Formace složená ze tří stran (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) si připsala vítězství také na jižní Moravě se ziskem 30,3 procent, díky čemuž vyšle do Sněmovny hned devět tváří. Mezi nimi nechybí kromě Petra Fialy také jeho stranický kolega Pavel Blažek, jemuž se kvůli jeho údajnému vlivu nejen na brněnskou politiku přezdívá Don Pablo. Největší spokojenost s výsledkem panuje zřejmě v táboře KDU-ČSL. Strana, která by za normálních okolností měla podobně jako TOP 09 velký problém samostatně vůbec překročit pětiprocentní kvótu nutnou pro vstup do parlamentu, vydělala na spojení hned čtyři mandáty, což je stejně jako má ODS. Do Prahy zamíří například radní části Brno-střed Marie Jílková, starosta Těšan na Brněnsku Miroslav Zborovský nebo dvojka kandidátky Jiří Horák, který šéfuje radnici v Bučovicích.

Radost v brněnském táboře SPOLU. Slaví i lidovecký starosta Kohoutovic Jakub Hruška (v modrém)

Voliči řekli ANO i opsané diplomce

Velmi dobrý výsledek, který dokonce předčil očekávání jihomoravské lídryně Aleny Schillerové, si připsalo na jižní Moravě hnutí ANO. Schillerová při rozhovoru pro Drbnu tvrdila, že by za úspěch považovala zisk osmi mandátů, což se uskupení podařilo, když skončilo s více než 25 % na druhém místě za SPOLU. Do parlamentu tak proklouzl například brzy dvaasedmdesátiletý vysokoškolský pedagog Karel Rais nebo Taťána Malá. Její politická kariéra přitom výrazně pohasínala poté, co v roce 2018 po třinácti dnech opustila pozici ministryně spravedlnosti, protože se při své diplomové práci na Mendelově univerzitě dopustila podle odborníků plagiátorství. Nyní dali voliči čtyřicetileté právničce a bývalé krajské radní znovu šanci, aby hájila jejich zájmy.

Andrej Babiš společně se svou manželkou Monikou a vicepremiérkou Alenou Schillerovu. Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

Debakl neodvrátil exprimátor ani lovec selfíček

Jižní Morava a Brno patřilo tradičně mezi sociálně demokratické bašty. Oranžová formace tady dosahovalo v předchozích volbách klidně na 30 procent. Dlouhé roky obsazovali sociální demokraté také vedoucí posty krajské i městské samosprávy. Jenže ani jihomoravská kandidátka nic nezměnila na mizerném celorepublikovém výsledku strany, která po třiceti letech opouští Sněmovnu. Výsledek ČSSD v Jihomoravském kraji činil pouhých 4,4 %. Do parlamentu se nekvalifikoval třeba někdejší primátor Brna a lídr kandidátky Roman Onderka, exministryně školství Kateřina Valachová ani někdejší ředitel brněnského rozhlasu Jaromír Ostrý. Nepomohlo ani nasazení žoviálního moravského politika z Rohatce na Hodonínsku Zdeňka Škromacha, který v minulosti proslul například svými hovory od bazénku či selfie fotografiemi. Bývalý ministr práce a sociálních věcí obdržel 1492 preferenčních hlasů. Více sice dostal jen Onderka a Valachová, jenže ani to na úspěch nestačilo.

Jihomoravský lídr sociální demokracie Roman Onderka hlasuje v naději, že ČSSD uspěje. Zdroj: Facebook Romana Onderky

Loučí se komunistický kmet 

Zklamaní panuje rovněž i v táboře další tradiční levicové strany, KSČM poprvé od první republiky vypadla z parlamentu. Svůj podíl na tom nesou rovněž jihomoravští voliči. Při minulých volbách získali komunisté v kraji přes 7 % procent hlasů. Nyní Jihomoravané ukončili poslaneckou kariéru například zkušenému politikovi Ivu Pojeznému, jenž post poslance zastával od roku 2013. V minulosti dvacet let pracoval jako krajský zastupitel a od roku 1990 je členem kyjovského zastupitelstva. Představitelé levicové formace si přitom věřili na jižní Moravě alespoň dva mandáty. Nakonec získali 3,65 % hlasů...

Zvolení poslanci Jihomoravský kraj:
SPOLU Bačíková Jana (ODS)
SPOLU Blažek Pavel (ODS)
ANO Dražilová Lenka
SPOLU Fiala Petr (ODS)
Piráti+STAN Flek Josef (STAN)
Piráti+STAN Hájek Martin (STAN)
SPOLU Horák Jiří (KDU-ČSL)
SPD Hrnčíř Jan
ANO Janulík Miloslav 
SPOLU Jílková Marie (KDU-ČSL)
SPOLU Kašník Pavel (ODS)
ANO Knechtová Lenka
Piráti+STAN Krutáková Jana (STAN)
ANO Malá Taťána 
Piráti+STAN Quittová Petra (STAN)
ANO Rais Karel
ANO Schillerová Alena
SPD Šafránková Lucie 
ANO Štolpa David
SPOLU Tesařík Antonín (KDU-ČSL)
SPOLU Válek Vlastimil (TOP 09)
ANO Wenzl Lubomír 
SPOL Zborovský Miroslav (KDU-ČSL)

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Volby 2021, Šlachta, KSČM, JMK, ČSSD, Onderka, Spolu, Fiala, Piráti, Jihomoravský kraj, volby, Starostové a nezávislí, Robert Šlachta, ANO 2011, parlament, ODS, KDU-ČSL, koalice, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští voliči potopili exprimátora i pirátského lídra, přáli si ale Šlachtu či třináctidenní ministryni  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.