Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2020: Na jihu Moravy přišla k urnám pětina voličů. Volilo se i v nemocnicích a u lidí v karanténě doma

Na jihu Moravy přišlo k urnám do krajských voleb do 21. hodiny 21,82 procenta voličů, k senátním pak o necelých 19 procent. Volby probíhaly v klidu, dnes budou pokračovat až do 14 hodin. Lidé měli možnost volit i v nemocnicích a pozitivně testovaní na koronavirus i doma, kam komise přinesly volební urnu.

Lrtošní volby ovlivnila pandemie koronaviru. Pozitivně testovaní lidé nebo lidé s nařízenou karanténou měli tak dvě možnosti - buď volit z auta ve středu 30. září a 7. října, nebo si nechat přinést volební urnu domů. O tuto možnost se na jihu Moravy přihlásilo 213 lidí. Zhruba čtyři stovky pak volily ve středu z auta.

Volit mohli i lidé v nemocnicích. V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny toho využil jediný pacient, který volil na chirurgii. V samotném Brně byla volební účast 28,48 procenta. Do Senátu volilo o něco lidí méně, přišlo 18,89 procenta voličů. 

Na jižní Moravě obhajuje vítězství hnutí ANO

Do Senátu se konají volby ve volebních obvodech Brno-město, Vyškov a Znojmo. Mandát obhajuje vyškovský senátor Ivo Bárek (ČSSD), ostatní dva senátoři za Brno Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) a za Znojmo Pavel Štohl (za ČSSD) už nekandidují.

V posledních krajských volbách vyhrálo na jižní Moravě hnutí ANO před KDU-ČSL a těsně třetí ČSSD. Do zastupitelstva se dostala ještě ODS, KSČM, Starostové pro Jižní Moravu, TOP 09 s Žít Brno, SPD a Zelení s Piráty. Koalici vytvořilo ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Hejtmanem je Bohumil Šimek (za ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, kraj, Senát, 2020, hlasování, Jihomoravský kraj, nemocnice, Morava, ANO 2011, ČSSD, pandemie covidu-19, TOP 09, KDU-ČSL, Žít Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Na jihu Moravy přišla k urnám pětina voličů. Volilo se i v nemocnicích a u lidí v karanténě doma  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.