Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Víc závodníků i pestřejší přehlídka zahraničních týmů. Grand Prix Moravie 2015 se blíží

Už podeváté se v Brně sjedou vodní záchranáři z celé Evropy. Mezinárodní závody ve vodním záchranném sportu Grand Prix Moravie se uskuteční 6. – 8. března 2015 v Městském plaveckém stadionu Lužánky.

 

 

Letos se v brněnském bazénu utká 23 týmů z 8 evropských zemí, což dává dohromady rekordní počet účastníků. Kromě tradičně silných zahraničních týmů z Německa či Polska zavítají do Brna poprvé i závodníci z Norska. Oproti předchozímu ročníku opět vzrostl počet účastníků především ze zahraničí, což svědčí o vysoké úrovni a prestiži brněnských závodů.

Bude to boj! Můžeme čekat bitvu mezi Poláky a Němci o celkové prvenství, překvapit může posílený tým Švýcarů. Je se na co těšit. Pro diváky bude určitě i atraktivní účast domácích, kteří se budou snažit udržet nejlepší postavení mezi českými týmy a vylepšit si loňské celkové sedmé pořadí. Z pohledu pořadatelů musím říct, že se celý organizační tým více než 200 lidí už víc jak půl roku snaží, aby závod ve své kvalitě překonal opět ročníky předchozí. Pro nás to bude mimořádně náročné, závod je prodloužen o jeden den a naše nasazení bude vyžadovat delší koncentraci a náročnější průběh. Není tajemstvím, že aspirujeme na udělení pořadatelství mistrovství Evropy ve vodním záchranném sportu v roce 2019. I letos tomu podřizujeme celou přípravu,“ komentuje nadcházející ročník ředitel závodu Mgr. Pavel Plavina.

Návštěvníci se mohou těšit na větší podívanou. Letos totiž závody začnou už v pátek ráno. Tradičně odstartuje třídenní maratón mnoha disciplín tou divácky nejatraktivnější. Je jí SERC – simulovaný závod schopnosti záchranáře reagovat na krizovou situaci. V této disciplíně došlo k největší změně. Organizátoři se rozhodli opět posunout laťku výše a připravit tak náročnou situaci, že místo tradičních čtyřčlenných týmů ji budou řešit týmy šestičlenné. Týmy musí co nejefektivněji vyřešit krizovou situaci, která je maximálně přiblížená reálné nehodě.

Na záchranu mají pouze pár minut, a co se konkrétně v bazénu stalo, se účastníci dozvědí až těsně před akcí. Právem je tato disciplína považovaná za královskou, protože závodníky prověří, zda jsou skutečnými vodními záchranáři. V minulých letech organizátoři Grand Prix Moravie připravili například simulaci havárie nákladního auta v rybníce, srážku nafukovacího člunu s motorovým, propadený led pod skupinkou hokejistů na zamrzlém rybníku, únik neznámé látky na koupališti, kde se nacházelo až 80 lidí. Inspirací se stala i skutečná událost z roku 2009, kdy musel letoun Airbus A-320 nouzově přistát na řece Hudson v New Yorku.

Každý rok se organizátoři překonávají, vždy připraví nečekanou a do detailu propracovanou krizovou situaci.  Pro diváky je připravena tribuna s místy k sezení a vstupné je po celou dobu závodů zdarma.

Tisková zpráva

Foto: gpmoravie.cz

Štítky Grand Prix, Evropa, Brno, krizová situace, Německo, Norsko, Polsko, Airbus, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc závodníků i pestřejší přehlídka zahraničních týmů. Grand Prix Moravie 2015 se blíží  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.