Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čeští jezdci se v prvních trénincích Grand Prix blýskli dobrými časy

Dvěma čtvrtými místy v prvních trénincích se představily dvě největší české motocyklové naděje Jakub Kornfeil a Karel Hanika. Solidní umístění si zapsal i Karel Abraham, který byl v druhém deštivém tréninku na šestnáctém místě. Fenomén posledních dvou sezon Marc Maquéz potvrzuje roli velkého favorita a zapsal si nejlepší dnešní čas.

Od mladíků na nejslabších motocyklech kategorie Moto3 očekávají fanoušci nejlepší výsledky. Hodonínský Jakub Kornfeil není v šampionátu žádným nováčkem, ale letošní technika, kterou má k dispozici, opravňuje české diváky k velkým nadějím. Dosavadní vývoj mistrovství světa naděje příliš nenaplnil, Kornfeil bojoval s nepovedeným nastavením nebo chybami soupeřů. První trénink pro něj znamenal deváté místo s nepříliš velkou ztrátou na nejlepší. Ve druhých tréninkových jízdách pak dokázal svůj výsledek ještě vylepšit, kdy na stejně nastaveném motocyklu zajel dokonce čtvrtý nejlepší čas.

Karel Hanika je letos sice učněm a jako nováček v mistrovství světa jen těžko může výrazněji promlouvat do pořadí závodů, ale některé jeho výkony již znamenaly jistý příslib budoucích úspěchů. Dnes potěšil tisíce českých fanoušků, kteří se rozhodli navštívit už páteční program na Automotodromu Brno, skvělým čtvrtým místem! Ve druhé jízdě se pak znovu vešel do nejlepší desítky a s výborným devátým místem odjel domů doléčit akutní zdravotní problémy. Oba piloti si tak vyměnili pozice z prvních tréninků a naplňují tak české motocyklové fanoušky velkým optimismem.

Oproti ostatním závodům této sezony je Brno výjimečné tím, že se čeští jezdci postaví na start všech třech kategorií. Tradiční jihomoravskou trojici Hanika, Kornfeil a Abraham doplňuje podkrkonošský talent Miroslav Popov, jedoucí za český tým Montáže Brož racing. Popov není českým fanouškům neznámý. Přestože se jeho kariéra dosud ubírala spíše středomořskými závodišti v italském a španělském mistrovství, dokázal v loňské sezoně na divokou kartu získat body v italském Misanu a v Brně byl na velmi pěkném sedmnáctém místě. Dnešní tréninky pro něj asi nebyly zrovna radostné, v prvním odjel pouze čtyři měřená kola a byl poslední, ve druhém pak překonal pouze Thajce Warkorna a s veklou ztrátou byl pětatřicátý. Uvidíme, jak se podaří týmu, který působí ve španělském motocyklovém šampionátu, připravit motocykl pro zítřejší ostré kvalifikační jízdy.

Brňan Karel Abraham zajel v prvním tréninku osmnácté místo, se kterým však nemůže být spokojen. Pozitivní zprávou je, že skončil hned za svým soupeřem Hiroshi Aoyamou, který je jeho nejbližším sousedem v celkovém hodnocení šampionátu. Druhý trénink byl výrazně ovlivněn deštěm, který přišel jen několik minut po začátku jízd. Suchou trať tak stihli pouze Iannone s Barberou, kteří se tak usadili na prvních dvou příčkách. Nejrychlejším závodníkem na mokré trati nebyl nikdo jiný než Španěl Marquéz, Abája dojel šestnáctý a tým získal cenné poznatky o nastavení motorky pro mokré podmínky. 

Štítky motogp, motocykly, motorky, Brno, Grand Prix, velká cena, moto3, moto2, trénink, motocykl, Jakub Kornfeil, Karel Abraham, Karel Hanika, Miroslav Popov, Hiroshi Aoyama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští jezdci se v prvních trénincích Grand Prix blýskli dobrými časy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.