Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Abraham před posledním závodem MS ve Valencii vymění brzdy

Tečku za letošním světovým šampionátem silničních motocyklů udělá trojlístek českých jezdců Karel Abraham, Jakub Kornfeil a Karel Hanika tuto neděli v posledním závodě ve Valencii.

Svoje postavení v průběžném pořadí si už zřejmě nikdo z nich nevylepší, netají se však cílem dosáhnout co nejlepšího výsledku. Abraham po předchozích potížích pojede ve Španělsku s novými brzdami.

I když Abraham právě ve Valencii před čtyřmi lety při posledním startu v Moto2 dosáhl dosud jediného vítězství v seriálu mistrovství světa, španělský okruh ve velké lásce nemá. "Okruh není lehký. Připomíná spíše stadion, je na něm hodně obtížných sektorů, kdy se brzdí v záklonu. Což je jedna z nejtěžších věcí na motocyklu. Jsou na něm nepříjemné vracečky. V první zatáčce se hodně často padá. Přesto věřím, že se mi tam podaří dosáhnout solidní výsledek," uvedl Abraham na tiskové konferenci v Brně.

Po předcházejících problémech vymění před posledním závodem na svém stroji dodavatele brzd. "Problém jsme dlouho bezúspěšně řešili. V Japonsku brzda dokonce zcela přestala brzdit, což byl hrozný zážitek. Nyní budu mít s brzdami plně tovární podporu. Což by měla být obrovská výhoda, na kterou se těším," řekl Abraham, který je v průběžné klasifikaci MotoGP na 17. místě se ziskem 33 bodů.

Závěr sezony zastihl v pohodě nováčka ve třídě Moto3 Haniku. V posledním závodě v Malajsii dojel devátý, což je jeho dosud nejlepší umístění. "Tento závod se vyvíjel tak, jak by měl ideálně vypadat. Všechny zámořské závody se mi povedly. Jsem s výsledky spokojen," řekl Hanika, kterému patří v průběžné klasifikaci 18. místo.

Na okruhu ve Valencii se bude loučit s týmovým kolegou Australanem Jackem Millerem. "V příští sezoně bude jezdit v MotoGP společně s Karlem Abrahamem. Jack mě v mé první sezoně hodně naučil. Navzájem jsme si pomáhali. On mně pochopitelně více, já jsem se snažil mu například dopomoci k lepším časům v kvalifikaci," poznamenal Hanika, který ve Valencii často
trénuje a z okruhu na rozdíl od Abrahama tak velké obavy nemá.

Stejně jako před rokem se bude Hanika připravovat na novou sezonu právě ve Španělsku. "Budu mít podobný program, který se mi osvědčil. Slovo dostane motokros, posilovna i vytrvalostní příprava. Jsem domluven na společné přípravě s koučem, který mě vedl loni," nastínil svoje plány Hanika.

Zařekl se však, že už nebude vyslovovat prognózy o tom, na kterém místě by chtěl v příští sezoně skončit. "Před rokem jsem podlehl tlaku médií a řekl nějakou metu. Tu jsem nesplnil. Proto se chci podobných prohlášení vyvarovat," řekl Hanika.

Zdroj: ČTK

Štítky Karel Abraham, Valencie, Karel Hanika, Jakub Kornfeil, Španělsko, Jack Miller, Japonsko, Malajsie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Abraham před posledním závodem MS ve Valencii vymění brzdy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.