Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Grand Prix bude mít letos přísnější bezpečnostní opatření

Letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně bude mít v souvislosti s teroristickými útoky v Evropě přísnější bezpečnostní opatření. Zatímco v předchozích letech absolvovali policisté kvůli závodům mistrovství světa za tři dny do 1000 směn, letos bude směn od pátku do neděle kolem 1500.

Novinářům to dnes řekl náměstek ředitele krajské policie Miloslav Machát. Podle něj bude novinkou i účast pyrotechnické skupiny. Policisté budou každý den prohledávat vytipovaná místa na přítomnost výbušnin. V areálu bude na akci dohlížet vedle pořadatelů a státní policie i 200 strážníků.

V České republice s ohledem na teroristické útoky ve Francii, Belgii a Německu platí první stupeň ohrožení terorismem. "Připravujeme rozsáhlé bezpečnostní opatření, které bude v několika rovinách. Rozdílná od minulosti budou opatření u pořádkové policie. Změnu uvidí návštěvníci hned u vstupu, kde bude policie dohlížet na kontroly pořadatelské služby," uvedl Machát. Policie bude řešit případná podezření na nebezpečí a problematické návštěvníky. Na Grand Prix bude vzhledem k velkému množství cizinců i cizinecká policie. "Novou věcí bude spolupráce s pyrotechnickou službou. Každý den budeme dělat kontroly na vytipovaných místech za účasti speciálně vycvičených psů," informoval Machát.

Kromě bezpečnosti budou policisté hlídat i kriminalitu. "Budeme se zabývat případy od krádeží motorek až po prodej plagiátů. Chceme využít naše nové policejní čtyřkolky. Stěžejní část pro nás bude v areálu Automotodromu, ale jako každý rok budeme i přímo ve městě Brně a v největších kempech," dodal Machát. Podle něj budou policisté více kontrolovat i hranice České republiky se Slovenskem a Rakouskem.

Kromě toho policie chystá standardní opatření v dopravě. Problémy by mohlo způsobit částečné uzavření sjezdů. U exitu 182 Kývalka je uzavřený nájezd od Brna na Prahu, u exitu 178 Ostrovačice je uzavřený sjezd ve směru od Brna na Prahu. Příjezdové cesty k parkovištím a kempům proto budou vyznačené dopravním značením.

Policisté nabádají Brňany, aby k přepravě do areálu Automotodromu využili MHD. Dopravní podnik města Brna chystá v souvislosti s Velkou cenou posílené spoje. Z Mendlova náměstí do areálu bude podle Jana Seitla z dopravního podniku jezdit od rána do večera linka 400 a další linka X bude jezdit ze Žebětína. "V sobotu budou jezdit každých 15 až 20 minut, v neděli každých pět až deset. V případě potřeby je ale možné nasadit tolik linek, aby se střídaly co dvě minuty," dodal Seitl.

Grand Prix v Brně má velkou tradici. Závody každoročně navštíví desítky tisíc lidí. V posledních letech se nevědělo, zda se Velká cena v Brně pojede, protože byla pro bývalého pořadatele Automotodrom Brno prodělečná. Ve spolupráci města Brna, Jihomoravského kraje a ministerstva školství se závody podařilo zachránit.

Zdroj: ČTK

Štítky Grand Prix, Brno, bezpečnostní opatření, Česko, policie, Evropa, Dopravní podnik města Brna, Francie, Německo, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grand Prix bude mít letos přísnější bezpečnostní opatření  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.