Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před dvaceti lety vyhrál v Brně Ital Rossi první závod Grand Prix

Ital Valentino Rossi patří s devíti tituly mistra světa k historicky nejúspěšnějším motocyklovým závodníkům všech dob. Svoje první vítězství v seriálu Grand Prix vybojoval před dvaceti lety na Masarykově okruhu v Brně.

Po dramatickém průběhu porazil 18. srpna 1996 tehdy sedmnáctiletý mladíček Rossi ve třídě do 125 ccm drzým předjetím v posledním kole Španěla Jorge Martineze.

Sedm titulů mistra světa získal Rossi v královské kubatuře MotoGP a po jednom titulu si připsal ve třídách do 250 ccm a do 125 ccm. Dosud vyhrál 114 závodů, postupně vystřídal tovární motocykly Aprilia, Honda, Yamaha, Ducati a nyní opět sedlá Yamahu.

Dnes sedmatřicetiletý Rossi je v průběžné klasifikaci letošního světového šampionátu MotoGP třetí za španělskou dvojicí Marc Márquez a Jorge Lorenzo. V tomto ročníku zatím dvakrát zvítězil. Poprvé ve Velké ceně Španělska v Jerezu a podruhé ve Velké ceně Katalánska začátkem června v Barceloně.

O víkendu se Rossi představí na Masarykově okruhu, který řadí ke svým nejoblíbenějším tratím. Sedmkrát na ní vyhrál, naposledy v roce 2009. Pět brněnských prvenství vybojoval v MotoGP a po jednom ve třídách do 250 a 125 ccm. V posledních dvou letech v Brně dojel shodně na třetím místě.

Autoři

Štítky Valentino Rossi, Brno, Grand Prix, Masarykův okruh, Yamaha, Honda, Aprilia, Ducati, Jorge Martínez, Grand Prix Španělska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před dvaceti lety vyhrál v Brně Ital Rossi první závod Grand Prix  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.