Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané se chystají na mistrovství Evropy v neobvyklém sportu

Ve Velkých Bílovicích budou tento víkend létat talíře. Chystají se tam frisbee týmy ze sedmi zemí východoevropského regionu, aby se utkaly o účast na říjnovém mistrovství Evropy. Za Českou republiku nastoupí brněnští Left Overs a českobudějovičtí 3SB.

Turnaj, kde nejsou přítomni rozhodčí. Pro některé noční můra, pro jiné běžná praxe. Hráči ultimate frisbee se řadí do té druhé skupiny. V České republice se nachází zhruba 20 aktivních týmů. Z nich se na víkendové kvalifikaci ve Velkých Bílovicích potkají pouze Left Overs z Brna a 3SB z Českých Budějovic. „Je to pro nás výzva. Dohromady se přihlásilo dvanáct týmů, postoupit na říjnové finále do Wrocławi mohou ale jen čtyři,“ upřesnil kapitán Left Overs Jakub Vondra, který je zároveň organizátorem kvalifikace.

České formace se o evropský pohár družstev nepokoušejí poprvé. Loni se na druhém místě umístil pražský tým Žlutá Zimnice, čtvrté bylo budějovické 3SB. A ani v jiných kategoriích Češi nezahálí. „Minulý rok jsme sestavili reprezentaci z těch nejlepších českých hráčů a vyrazili na evropské mistrovství národů do Kodaně. Skončili jsme čtvrtí,“ připomněl Vondra.

Frisbee není jen o házení diskem.  Hráči podstupují dvakrát týdně kondiční trénink složený z běhů, posilování a samozřejmě hodů. „Při tréninku se dá nacvičit taktika. Ve volném čase cvičí každý podle svého. Já například uběhnu týdně ještě tak 20 kilometrů,“ uvedl Vondra. Běh je pro ultimate frisbee úplný základ „Při průměrném zápase člověk naběhá až 8 kilometrů. Na turnaji v Bílovicích nás čeká 6 zápasů. To je dohromady 48 kilometrů a to nepočítám rozcvičky,“ doplnil Vondra.

Ačkoli na turnajích stojí na opačných stranách hřiště, mezi hráči nepanuje téměř žádná rivalita. Frisbeečkáři si zakládají na přátelské atmosféře. Během hry dokonce není přítomen rozhodčí. Pravidla všichni znají a navzájem se hlídají při jejich dodržování. Na konci turnaje si družstva udělují body za fair play tzv. Spirit of the game. „Samozřejmě každý chce vyhrát. Výhra ale nestojí za ztrátu respektu ostatních. Navíc vyhrát ve hře i spiritu je sen každého týmu,“ vysvětlil Vondra.

O ultimate frisbee
Ultimate frisbee je bezkontaktní sport, který se hraje jak v oddělených, tak i ve smíšených družstvech. Ačkoli má za sebou pouze krátkou historii, od minulého roku je uznáván jako oficiální sport Mezinárodním olympijským výborem. Frisbee má spoustu odnoží, od discgolfu přes plážové frisbee až po dogfrisbee. Každá odnož má své soutěže a šampionáty. V České republice týmy spadají pod správu České asociace létajícího disku.

Štítky Brno, Evropa, frisbee, sport, Velké Bílovice, Česko, Mezinárodní olympijský výbor, České Budějovice, Kodaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se chystají na mistrovství Evropy v neobvyklém sportu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.