Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hokejová Kometa Brno zažila během 60 let 11 titulů i řadu sestupů

Slavné i chudé roky zažil během 60 let své existence hokejový klub Kometa Brno. V 50. a 60. letech pod názvy Rudá hvězda či ZKL kraloval nejvyšší soutěži, k 11 domácím titulům přidal i tři primáty v evropském Poháru mistrů. V následujících dekádách jako Zetor několikrát sestoupil, v novém miléniu se dokonce propadl až do druhé ligy. V roce 2009 se Kometa po 13 letech vrátila mezi elitu, loni došla až do finále. V úterý 29. října si Brňané připomenou 60 let od svého prvního zápasu.

Klub byl založen v roce 1953 jako vojenský sportovní oddíl pod správou Ministerstva národní bezpečnosti v reakci na úspěchy vojenských oddílů spadajících pod Ministerstvo národní obrany. Tým byl výrazně posílen a po dohodě s tělovýchovnými orgány byl hned zařazen do nejvyšší soutěže. 

Již ve své první sezoně bojovala Rudá hvězda o titul, nakonec skončila kvůli horšímu skóre druhá za pražskou Spartou. Během následujících 12 sezon vybojovalo Brno 11 mistrovských triumfů, jeho nadvládu přerušilo jen Kladno v roce 1959. V letech 1966 až 1968 navíc klub, jenž mezitím přešel pod civilní tělovýchovnou jednotu a změnil název na ZKL, nenašel přemožitele ani na evropské scéně v PMEZ.

Na brněnských úspěších se velkou měrou podílel elitní útok Vlastimil Bubník, Bronislav Danda a Slavomír Bartoň, jehož později nahradil Václav Pantůček. K reprezentačním oporám patřili i brankář Vladimír Nadrchal, obránci Rudolf Potsch a Jaroslav Jiřík či útočník Josef Černý. K devíti titulům dovedl tým trenér Vladimír Bouzek, zbývající dva přidal Eduard Farda.

Pozvolný pád tradiční hokejové bašty (více titulů dosud získala jen Dukla Jihlava), která od roku 1977 vystupovala pod jménem Zetor, vyvrcholil v roce 1980 sestupem. Po okamžitém návratu se totéž opakovalo ještě několikrát, po rozdělení Československa si klub s novým názvem Kometa zahrál nejvyšší soutěž pouze v sezoně 1995/96.

O sedm let později následoval sestup do druhé ligy, po další sezoně Brno koupilo licenci na druhou nejvyšší soutěž od Žďáru nad Sázavou a v roce 2009 se díky obdobné transakci - tentokrát se Znojmem - Kometa po 13 letech vrátila do extraligy. Mezitím se novým majoritním vlastníkem klubu stal bývalý obránce Libor Zábranský, který se výrazně zasloužil o jeho ekonomickou stabilizaci.

Do play off Kometa postoupila na třetí pokus v sezoně 2011/12, kdy si ve vyřazovací části postupně poradila s Kladnem, Spartou i Plzní a po 41 letech si tak zajistila účast ve finále. V něm sice Brňané nestačili na Pardubice, modrobílá lavina i tak pobláznila moravskou metropoli a tamní Kajot Arena s kapacitou 7200 diváků praskala ve švech. Radost ze stříbra ale poněkud zkazilo loňské 11. místo.

Michal Svoboda, ČTK

Štítky hokej, Kometa, historie, Brno, HC Kometa Brno, soutěž, Zetor, Pohár mistrů, Ministerstvo národní obrany, Kladno, HC Dukla Jihlava, Vlastimil Bubník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejová Kometa Brno zažila během 60 let 11 titulů i řadu sestupů  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.