Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zbrojovka oplakává smrt trenéra Františka Cipra. Brno dovedl po letech strádání do první ligy

Fotbalovou veřejnost zasáhla zpráva o smrti Františka Cipra, který v pětasedmdesáti letech let podlehl vážné nemoci. I když někdejší hráč a trenér spojil kariéru převážně s pražskou Slavií, na rodáka z Jihlavy vzpomínají rovněž v Brně. Zbrojovku tehdy nezkušený kouč dotáhl po šesti letech zpět do nejvyšší soutěže.

Cipro nastoupil v československé lize nastoupil ve 285 utkáních a dal 16 gólů. Dalších deset startů si připsal bývalý kapitán pražských sešívaných v pohárové Evropě. Po konci hráčské kariéry nastartoval trenérskou štaci. První výrazný úspěch si připal v Brně, kam přišel z Rakouska, kde působil v roli hrajícího trenéra v sezoně 1988/1989.

Vystudovaný doktor práv přišel k druholigovému mužstvu v zimě. Tým tehdy na postup ztrácel pět bodů. Nakonec ale Brňané nasadili ke stíhací jízdě, po níž se po šesti letech vrátili zpět do první ligy. Památný byl zejména zápas o první místo s Českými Budějovicemi, který Brno doma za Lužánkami vyhrálo nad Jihočechy 3:0.

„Na Brno pořád vzpomínám, bylo to nádherné období. Zažil jsem tu pak i sametovou revoluci, udrželi jsme ligu. Měli jsme super kabinu, dokázali jsme mobilizovat diváky. Na zápas s Budějovicemi jich bylo hlášeno 25 tisíc, ale nevybavuji si jediné volné místo, ve skutečnosti jich bylo mnohem víc,“ uvedl na klubovém webu Zbrojovky Cipro. 

Kouč, který později trénoval Slavii, České Budějovice, Teplice nebo rakouský Innsbruck, v následující sezoně dovedl Zbrojovku k bezproblémové záchraně. Poté dostal nabídku z kyperského Limassolu. Největší úspěch má na kontě právě se Slavií, kterou dovedl k mistrovskému titulu i do semifinále Poháru UEFA, kde tým v roce 1996 podlehl francouzském Girondis Bordeaux.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LFA

Štítky Brno, Zbrojovka, Cipro, Smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbrojovka oplakává smrt trenéra Františka Cipra. Brno dovedl po letech strádání do první ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.