Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šestnáctiletý trest je pravomocný, střelec z Hodonína jde za mříže

Trest 16 let vězení pro muže, který loni v květnu v Hodoníně střílel na auto bývalé manželky, je pravomocný. Výši trestu potvrdil odvolací soud, v tomto případě Vrchní soud v Olomouci. Muž má i zákaz řízení všech druhů motorových vozidel na deset let, řekla dnes ČTK mluvčí brněnského krajského soudu Simona Tesařová.

Krajský soud poslal muže na 16 let do vězení na konci dubna, proti rozsudku se odvolal jak dotyčný, tak státní zástupce i poškozený. Olomoucký vrchní soud rozsudek v polovině srpna zrušil a nově rozhodl o úhrnném trestu za nedovolené ozbrojování, pokus vraždy a čtyři další přečiny, a to ve výši 16 let. Odvoláními nebyly zpochybňovány skutkové závěry soudu prvního stupně, kdy se jednání obžalovaného podařilo spolehlivě prokázat, uvedla Tesařová.
Nebylo ale zřejmé, jaká právní kvalifikace byla přiřazena k té které části jednání obžalovaného. Jeho jednání bylo podle ní nutné rozdělit do několika samostatných skutků.

Muž střílel na auto, ve kterém kromě jeho bývalé manželky seděly i jeho děti, byl navíc opilý. Přitížilo mu i to, že zbraň nedržel legálně, a také jeho následující zběsilá jízda. Soudkyně krajského soudu Jaroslava Bartošová v odůvodnění rozsudku v dubnu uvedla, že mužovo jednání bylo cílené. "Nebylo dílem zlomku sekundy," řekla. To, že se vražda nakonec nestala, bylo prý spíše dílem náhody. Auto sice trefil jen jednou, ale kulka nezasáhla jedno z dětí jen proto, že ji zastavila konstrukce auta.

Po střelbě se muž snažil ztratit v hodonínských ulicích, ujížděl i po chodníku a nakonec zavinil dopravní nehodu. Zraněným nepomohl a dál pokračoval v jízdě až do Brněnské ulice, kde jej zablokovali policisté a následně ho zadrželi.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Hodonín, Simona Tesařová, Vrchní soud v Olomouci, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestnáctiletý trest je pravomocný, střelec z Hodonína jde za mříže  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.