Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

V Brně loni spáchalo sebevraždu šestašedesát lidí. Je to nejvíce za posledních třicet let

V Brně loni spáchalo sebevraždu nejvíc lidí za posledních 30 let, a to 66. V celém Jihomoravském kraji loni takto zemřělo 161 lidí, což je meziročně o jeden případ víc. V tiskové zprávě to dnes uvedl Tomáš Svozil z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Více než polovina sebevrahů se oběsila. Z celkového počtu 12.326 zemřelých v kraji v loňském roce tvořily sebevraždy 1,3 procenta. Nejčastější příčinou úmrtí byly nemoci oběhové soustavy, následovaly nádory a nemoci dýchací soustavy.

Ze 161 sebevrahů bylo 126 mužů a 35 žen. Nejvíc sebevražd bylo právě v Brně, 66 případů je nejvyšší počet sebevražd v tomto městě za posledních 30 let. Například v roce 2022 šlo o 55 lidí. Nejméně sebevražd bylo loni na Vyškovsku, deset. „V relativním vyjádření, které zohledňuje počet obyvatel v daném území, byla nejvyšší sebevražednost v roce 2023 opět v okrese Brno-město, kde na 100 tisíc obyvatel připadlo 16,6 sebevraha, a nejnižší v okrese Hodonín, 7,9 sebevraha na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl Svozil.

Nejčastějším způsobem provedení sebevraždy v roce 2023 v Jihomoravském kraji bylo oběšení, šlo o 74 sebevražd, tedy 46 procent z celku. Ve 26 případech následoval skok z výšky, v 19 případech použití střelné zbraně.

Mezi kraji byl počet sebevražd na jižní Moravě v absolutním vyjádření druhý nejvyšší. Nejvyšší byl v Praze - 162 - a nejnižší v Karlovarském kraji, kde takto zemřelo 35 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadlo na jižní Moravu zhruba 13,2 sebevraždy, což byl třetí nejvyšší počet mezi kraji.

Od roku 2002 spáchali lidé v Jihomoravském kraji 3338 sebevražd, z toho bylo 2725 mužů a 613 žen. Nejvíce jich bylo v roce 2013, a to 183, naopak nejméně v roce 2008, to jich bylo 120.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa hřbitovů města Brna

Štítky demografie, úmrtí, sebevraždy, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Myslím, že lidé ztrácí smysl života - vládne beznaděj, rodiče nemají čas na děti a těch se ujímají party narkošů, místo hledání smysluplné činnosti - vládne internetování a mobilování a sprostá slova jsou na denním pořádku nejen od hochů, ale v poslední době i od dívek a to hovoří o svých známých, jako o přirození - tématu BŮH SE VYSMÍVAJÍ, SLUŠNOU MLÁDEŽ SE ZAMĚŘENÍM NA SLUŠNOST A ZÁSADOVOST ODMÍTAJÍ A NÁHLE PŘÍJDE PROBLÉM V JEJICH ŽIVOTĚ A UŽ SI SAHAJÍ NA ŽIVOT.......

Pátek, 12. července 2024, 05:23Odpovědět

V Brně loni spáchalo sebevraždu šestašedesát lidí. Je to nejvíce za posledních třicet let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.