Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Brněnští Romové chtějí znovu otevřít případ smrti muže u Pryglu

Zástupci romské menšiny v Brně by chtěli znovu otevřít případ smrti u Brněnské přehrady, zvažují právní kroky. Řekl to Tomáš Ščuka z organizace Romani hub. Před rokem po incidentu na Brněnské přehradě zemřel po zásahu nožem mladý Rom. Souzeného muže pro vraždu původem z Ukrajiny soud letos na jaře zprostil obžaloby, podle rozsudku šlo o nutnou obranu. Verdikt je pravomocný, žalobce se neodvolal. Podle krajského státního zastupitelství podání opravného prostředku nebylo důvodné.

„Jak to může skončit u soudu prvního stupně a brát se to za hotové?“

„Konzultujeme to s právním expertem. Podle nás jsou stále ve hře kroky, kterými lze dosáhnout obnovy procesu. Upozornit na nějaké procesní věci," řekl Ščuka. Uvedl, že před verdiktem se hovořilo o tom, že se dá odvolat. „Státní zástupce se neodvolal a následně dal vyjádření, že šlo o komplikovanou právní otázku institutu nutné obrany. Už to upozorňuje na objektivní důvod proto, aby došlo minimálně k přezkumnému řízení. Pokud je to tak delikátní věc, tak jak to může skončit u soudu prvního stupně a brát se to za hotové?" řekl Ščuka.

Právní expert má nyní podle něj říct, jestli ta možnost zde je, nebo se už zmeškala zákonná lhůta a nedá se s tím nic dělat. V případě, že budou možné další právní kroky, romská komunita podle Ščuky zvažuje i to, že by se případně i podílela na nákladech na obnovu řízení.

Sedmatřicetiletý muž původem z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky nožem po konfliktu zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Soud muže, který figuroval v případu smrti Roma u Prýglu, zprostil viny. Byla to sebeobrana, rozhodl

Krajský soud v Brně dnes v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby. Podle soudu nešlo o trestný čin a poukázal také na nedůvěryhodnost některých svědků a nejasnosti v...

Muž obžalovaný z červnové vraždy u Brněnské přehrady uvedl, že se bránil napadení pěstmi od skupinky lidí, s nimiž měl konflikt v tramvaji, a bál se o život. Nožem švihal na svou obranu a nepoznal, že někoho zasáhl, vypověděl u Krajského soudu v...

Podle soudu nešlo o trestný čin, ale o nutnou obranu

Státní zastupitelství postavilo Ukrajince před soud pro vraždu se sazbou až 18 let vězení, žalobce ale čin nakonec překvalifikoval a muži navrhl trest kolem pěti let vězení za zabití a ublížení na zdraví. Krajský soud v Brně ve věci vyhlásil rozhodnutí letos 22. března, podle rozsudku nešlo o trestný čin, ale o nutnou obranu.

Před budovou soudu po vyhlášení rozhodnutí několik nespokojených Romů vyjádřilo nesouhlas s rozhodnutím. Měli zalepená ústa s nápisy: „Umlčeli nás!! Na lidských životech záleží". Mezi Romy tehdy byl i Ščuka, který řekl, že je rozsudek pro něj velkým zklamáním. „Není poprvé, kdy nepadl v případě, kdy obětí je někdo z romské komunity, adekvátní trest. A tady se to opět prokázalo. Ta nedůvěra v justici ze strany romské komunity je prostě oprávněná," řekl.

Zprošťující rozsudek později nabyl právní moci, žalobce se neodvolal. Krajské státní zastupitelství uvedlo, že podání opravného prostředku nebylo důvodné. „V dané věci byla obžaloba podána v pochybnostech, nikoliv zda se skutek stal a dopustil se ho obžalovaný, ale o právním posouzení činu obžalovaného. Byl shromážděn dostatek důkazů, coby podklad pro důkazní řízení, jehož těžiště, podle zásady přímosti a ústnosti, je v řízení před soudem," uvedl tehdy mluvčí zastupitelství Hynek Olma. Závěr soudu, byť nekoresponduje se závěrečným návrhem státního zástupce, lze podle něj akceptovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Uhlíř Patrik

Štítky kriminalita, právo, menšiny, Romové, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Vodicka

já bych tomu statečnému Ukrajinci vytknul je to, že ty hnědé prasata, které ho bezdůvodně napadly nepobil všechny. Svým činen udělal pro bezpečnost Brna víc než všichni politici dohromady.

Úterý, 11. června 2024, 11:51Odpovědět

Jiří Bilík

Raději ať si udělají pořádek mezi sebou. Nevhodné chování mají každý den. Hol měli chuť někomu rozbít hubu a on se uměl bránit. Tak to je, ale přes čáru se chovali oni.

Úterý, 11. června 2024, 08:14Odpovědět

Jan Dombrovsky

Ať se radši brněnští cikáni starají sami o sebe. Plevel zůstane plevelem.

Pondělí, 10. června 2024, 23:13Odpovědět

Brněnští Romové chtějí znovu otevřít případ smrti muže u Pryglu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.