Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Anička, za jejíž opakované znásilňování dostal její nevlastní otec podmínku, se obrátila na Ústavní soud

Oběť opakovaného znásilňování, za které její otčím dostal podmíněný trest, se obrátila na Ústavní soud. Stížnost podala z pozice poškozené, domáhá se například práva na účinné vyšetřování, poukazuje na zásah do práva na ochranu lidské důstojnosti nebo práva na účast v řízení. Řekla to mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Rozsudek v minulých měsících vzbudil kritiku a protesty. Zmocněnec oběti avizoval, že stížnost podá.

Muž svou nezletilou nevlastní dceru pětkrát týdně znásilňoval, dostal podmínku

Kauza se týká muže odsouzeného za znásilnění a výrobu dětské pornografie. Otčím si nezletilou dívku natočil při intimním styku, poté ji skoro rok a půl až pětkrát týdně nutil k sexu. Před Okresním soudem ve Vyškově prohlásil vinu, Krajský soud v Brně tak už přezkoumával jen výrok o trestu. Původně uložené tříleté vězení podmínečně odložil na pět let.

Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž uvedl, že mu právní úprava nedává možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona, kterou se zabývá taktéž Nejvyšší soud. V dané procesní situaci ale nemůže rozsudek zrušit, jeho případný výrok by měl pouze akademickou povahu.

Anička, kterou znásilňoval nevlastní otec, se pokusila o sebevraždu. Lidé jí posílají miliony

Lidé se ve veřejné sbírce skládají na dívku, která se stala obětí svého otce. Ten svou neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval, a to až třikrát denně. Podle výpovědi oběti ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natáčel...

VIDEO: Lidé před brněnským soudem demonstrují za znásilněnou Aničku. Požadují spravedlivější trestání sexuálních zločinů

Před budovou Krajského soudu V Brně se sešly stovky lidí, již demonstrují za spravedlivější trestání sexuálních zločinů. Účastníky pobouřila kauza Aničky, kterou opakovaně po dva roky znásilňoval nevlastní otec a od instituce v brněnské...

Případ vyvolal protesty, konaly se demonstrace za práva obětí znásilnění

Zmocněnec dívky Marcel Jurčaga nedávno řekl Seznam Zprávám, že jeho klientka stížnost ministra spravedlnosti uvítala. Navíc avizoval ústavní stížnost.

„Je to neprošlapaná cesta. Úskalí spočívá primárně v tom, že ÚS se v podstatě staví rezervovaně k tomu, aby zasahoval do potrestání pachatele v jeho neprospěch," uvedl Jurčaga. Spoléhá nicméně na dvě nedávná rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, z nichž podle něj vyplývá, že v případě této trestné činnosti se nemají ukládat symbolické tresty. „Podmínka je symbolickým trestem. Pokud nedojde k uložení adekvátního trestu, tak se jen prohlubuje újma na straně obětí, a to i za přispění státu," řekl Jurčaga Seznam Zprávám.

Brněnský krajský soud odůvodnil verdikt tak, že přihlédl k doznání pachatele, jisté míře sebereflexe i k jeho závazkům vůči zbytku rodiny i vůči oběti, které by měl platit odškodnění. Soud také uvedl, že „prvotní impuls k intimnímu sexuálnímu kontaktu vzešel od poškozené".

Oběť se podle médií po verdiktu pokusila o sebevraždu a je v psychiatrické péči. Krajský soud přitom vycházel z předpokladu, že její psychická újma je spíše mírnější, s pozitivní prognózou. Případ vyvolal protesty, konaly se demonstrace za práva obětí znásilnění.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky oběť, soud, znásilnění, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

pan soudce asi to stejné jak nevlastní otec-jinak si to nedovedu vysvětlit

Úterý, 2. dubna 2024, 19:01Odpovědět

Anička, za jejíž opakované znásilňování dostal její nevlastní otec podmínku, se obrátila na Ústavní soud  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.