Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Lidé před brněnským soudem demonstrují za znásilněnou Aničku. Požadují spravedlivější trestání sexuálních zločinů

Před budovou Krajského soudu V Brně se sešly stovky lidí, již demonstrují za spravedlivější trestání sexuálních zločinů. Účastníky pobouřila kauza Aničky, kterou opakovaně po dva roky znásilňoval nevlastní otec a od instituce v brněnské Rooseveltově ulici odešel s podmínkou. Demonstraci organizují dobrobolníci, akci podpořila česká pobočka Amnesty International a organizace Konsent. Podporu vyjádřil také ombudsman.

Demonstrace před budovou soudu

Veřejností otřásl případ dívky, která se stala obětí svého otčíma. Jak jsme již v minulém týdnu na webu informovali, muž neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval, a to až třikrát denně. Podle výpovědi oběti ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natáčel a svou dceru vydíral, že když mu bude odporovat, video zveřejní.

Před budovou krajského soudu v Brně, jenž rozsudek vydal, dnes večer protestují stovky lidí. Demonstrace nazvaná Spravedlnost pro oběti znásilnění poukazuje na nepřiměřeně nízký trest v tomto i obdobných případech.  Účastníci hlasitým skandováním a slogany napsanými na kusech kartonu požadují spravedlivější trestání sexuálních zločinů.

Demonstrující lidé se v průvodu vydávají směrem do centra jihomoravské metropole. Plánovaná trasa vede přes Malinovského náměstí, pokračuje do Kobližné ulice, dále na náměstí Svobody a přes Masarykovu ulici. Protesty lidé zakončí kolem osmé hodiny večerní na Zelném trhu.

Nesouhlas s nedostatečně přísným trestem

„Demonstrace probíhá proto, abychom vyjádřili nesouhlas s nedostatečně přísným trestem, který Krajský soud v Brně udělil, a vzhledem k tomu, že tento případ není zdaleka ojedinělý. Chceme upozornit na celkovou systémovou chybu,“ sdělila jedna z organizátorek Kristýna Chocholáčová.

Podle odborníků panuje v českém soudnictví dlouhodobý podstav soudních znalců. Navíc mnozí z nich, stejně jako mnozí soudci, nejsou v oblasti psychického traumatu pramenícího ze sexuálních útoků dostatečně vzdělaní.

„Soudci mnohdy berou případy na lehkou váhu a přeživším tím ještě v jejich posttraumatickém stresu přitíží. Mohou například naznačovat, že oběti nesou díl viny za to, že k násilí vůbec došlo. To považujeme v moderní společnosti jednadvacátého století, ve vyspělém, kultivovaném, demokratickém státě střední Evropy za zcela nepřípustné,“ popsala Chocholáčová.

Podle soudu dívka nemá následky

Soud své rozhodnutí opřel mimo jiné o posudek soudního znalce, který se vyjádřil v tom smyslu, že zločin na dívku pravděpodobně nebude mít zásadní negativní dopad. Dívka se v reakci na to pokusila o sebevraždu a poté začala komunikovat s médii a vysvětlovat, jaký dopad na ni celá situace skutečně měla a má. Nyní je hospitalizována v psychiatrické péči.

Anička, kterou znásilňoval nevlastní otec, se pokusila o sebevraždu. Lidé jí posílají miliony

Lidé se ve veřejné sbírce skládají na dívku, která se stala obětí svého otce. Ten svou neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval, a to až třikrát denně. Podle výpovědi oběti ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natáčel...

V reakci na událost iniciativa Pod Svícnem na podporu znásilněné dívce založila sbírku, ve které se vybralo již téměř pět milionů korun. Celkem přispělo přes jedenáct tisíc dárců, kteří dívce kromě peněz posílají i vzkazy, ve kterých jí přejí hodně štěstí a lepší život.

Lidé poslali na pomoc znásilněné Aničce za pět dní téměř pět milionů. Dívka je z pomoci šokovaná

Lidé se ve veřejné sbírce už pátým dnem skládají na dívku, která se stala obětí svého otce. Ten svou neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval a za své jednání dostal u soudu podmíněný trest. V pondělí po deváté hodině ranní bylo na účtu...

Protestovalo se také v Praze

V úterý se protestovalo také v Praze. Před budovou Ministerstva spravedlnosti se uskutečnila demonstrace nazvaná Světlo pro oběti znásilnění. Stovky lidí přišly před ministerstvo vyjádřit svůj pohled na kauzu. Účastníci se shodli, že zmíněná situace již není dále tolerovatelná.

VIDEO: Lidé demonstrují za Aničku, kterou dva roky znásilňoval otec a od soudu odešel s podmínkou

Před budovou Ministerstva spravedlnosti v Praze dnes večer probíhá demonstrace nazvaná Světlo pro oběti znásilnění. Lidé na setkání vyjadřují svoji nespokojenost s průběhem kauzy Aničky, kterou opakovaně znásilňoval její nevlastní otec, a to až...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky demonstrace, protest, Anička, znásilnění, justice, soudce, Krajský soud v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Balažova

Tohle je hnus do nebe volající za pičovinu te zavrou a za znasilnovani dostanes podminku hotovy kocourkov soudce je spina spinava fujjjjj

Pátek, 26. ledna 2024, 15:21Odpovědět

Marie Glanczová

že by soudce dostal přilepšení od pachatele

Pátek, 26. ledna 2024, 14:14Odpovědět

VIDEO: Lidé před brněnským soudem demonstrují za znásilněnou Aničku. Požadují spravedlivější trestání sexuálních zločinů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.