Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajský soud v Brně části obžalovaným ve vedlejší větvi kauzy Stoka uložil podmíněné a peněžité tresty

Krajský soud v Brně dnes části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu na radnici Brna-střed, takzvané kauzy Stoka, uložil podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu, i její obhájce za ni dříve prohlásil vinu. Dnešní rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Soud kauzu rozdělil

Soud ve věci poprvé jednal loni v listopadu, tehdy část obžalovaných prohlásila vinu, část vinu popřela. Pro jednodušší řízení proto soud kauzu rozdělil na dvě samostatná řízení, dnes projednal věc obžalovaných, kteří se doznali. Šlo o jednatele firem či živnostníky, kteří podle obžaloby dávali patnáct procent ze zakázky na úplatcích, aby zakázky získali. Soud je potrestal za zjednání výhody.

Všichni prohlásili vinu, soud toto prohlášení přijal. Tresty byly oproti obžalobě sníženy, soud se s tím z velké části ztotožnil,“ uvedl předseda senátu Michal Zámečník.

Podmínky a peněžité tresty

Obžalovaný Libor Zach ze soudní síně odešel se souhrnným trestem tři roky podmíněně odloženým na pět let a peněžitým trestem šedesát tisíc korun. Soud nad mužem také vyslovil dohled.

Vladimíru Juříčkovi soud také ukládal souhrnný trest, a to jeden rok podmíněně odložený na tři a půl roku. Uložil mu také peněžitý trest pětačtyřicet tisíc korun. Oba muži už byli podmínkami dříve potrestáni v nesouvisejících věcech.

Marcel Slováček od soudu odešel s trestem jeden a půl roku podmíněně odloženým na dva roky a peněžitým trestem osmdesát tisíc korun. Jen peněžitý trest soud uložil Jiřímu Holkovi, a to sto osmdesát tisíc korun. Obžalované firmě soud uložil peněžitý trest tři sta tisíc korun.

Jeden obžalovaný se nedostavil

Případ Jana Molitora, který ve věci také prohlásil vinu, soud vyčlenil k samostatnému řízení. Molitor se totiž dnes k soudu nedostavil. Zbylých pět obžalovaných, kteří vinu popřeli, bude v hlavním líčení na konci února pokračovat v dokazování.

Je mezi nimi také trojice lidí, která úplatky údajně přijímala. Policie obvinila podezřelé v létě 2020. Původně šlo asi o tři desítky lidí, kdy případy těch, kteří se přiznali, mohly být vyřešeny mimosoudně.

Úplatky a podplácení

Obžaloba dotyčné viní buď z přijetí úplatku nebo podplácení a také ze zjednání výhody. Šlo v jednotlivostech o úplatky třeba i za několik tisíc korun, v některých případech jsou podstatně vyšší, kdy v souhrnu to u několika obžalovaných dosáhlo statisícových až milionových částek.

Krajský soud v Brně v kauze Stoka rozhodl předloni na konci května, tresty uložil devíti lidem a dvěma firmám. Bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) uložil devět a půl roku vězení, podle rozsudku byl hlavou organizované skupiny. Švachula vinu popřel, proti rozsudku se odvolal, stejně jako žalobce a další obžalovaní. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Kaufmannová

Štítky soud, Krajský soud v Brně, byty, radnice, Stoka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Brně části obžalovaným ve vedlejší větvi kauzy Stoka uložil podmíněné a peněžité tresty  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.