Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně řeší hyenismus. Cizinci ve falešné sbírce tahají z dobráků peníze na postižené děti

Na pozoru by se měli mít dobrosrdeční lidé v jihomoravské metropoli. Z empatických kolemjdoucích mámí příspěvky mazaní podvodníci, kteří tvrdí, že vybírají peníze na pomoc postiženým dětem. S podobnou hrou na city přišla před několika lety skupina cizinců, kterou ale brněnští strážníci z ulic úspěšně vyhnali. Mladou Rumunku nyní opět chytli v Ivanovicích, kde fiktivní sbírkou oklamala několik dárců.

Po několika letech se do Brna vrátila falešná charita, na kterou podvodníci lákají všechny hodné obyvatele. V ulicích vyhlíží své oběti, kterým poté nutí podpisový arch a přesvědčují je, aby přispěli na „stavbu mezinárodního centra pro neslyšící a tělesně postižené děti a chudé lidi“. Výběrčí se přitom sami mnohdy tváří, že neslyší, a maskují tak neznalost češtiny.

Ačkoliv se s tímto druhem hyenismu setkávají dobráci v mnoha evropských metropolích, jihomoravské se podvodníci delší dobu vyhýbali. Návrat se nyní příliš nevydařil ani dvacetileté Rumunce, kterou strážci zákona dopadli po telefonátu u obchodního centra v městské části Brno-Ivanovice.

Podpisový formulář s modrým obdélníkem a nápisem Handicap International v tu chvíli čítal devět dárců. V záhlaví papíru se mimo jiné nachází symbol vozíčkáře i česká státní vlajka. „Mladá žena potom od strážníků dostala vysokou pokutu a důrazné vysvětlení, že se chová nelegálně,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

V Brně se skupina lidí parazitujících na soucitu druhých objevila například v roce 2017. Protože se ale na nepravé výběrčí zaměřili strážníci, brzy své snahy vzdali a radši se z města vytratili. „Svědky nepoctivých praktik městská policie žádá, aby se co nejdříve po setkání obrátili na linku 156. Pozdější oznámení bohužel nemusejí mít pro dopadení podezřelých potřebný efekt,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky Brno, MP Brno, strážníci, peníze, charita, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Pouliční ŠMEJDI - nic víc- jak říká Baron - upravit zákon o těchto podfukářích!!!

Středa, 25. října 2023, 05:50Odpovědět

Baron Kocharovski

žádná sbírka by už dnes neměla probíhat takhle "v hotovosti." kdo chce přispět, jednoznačně NA ÚČET (a nebo snad ještě darovací sms-kou) a bylo by po problému! na druhou stranu: JEN HLUPÁK dnes ještě naletí na průhledné podvody, kde celou listinu někdo vyplnit "jednou rukou" (a pozná to i děcko)! :-(((

Pondělí, 23. října 2023, 15:41Odpovědět

V Brně řeší hyenismus. Cizinci ve falešné sbírce tahají z dobráků peníze na postižené děti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.