Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V obou rukou měla nože a bodala. Za pokus o vraždu dostala žena devět let vězení

Rozvod, který eskaloval až v pokus o vraždu. Martina T. Baďurová, která pobodala svého manžela, odešla od Krajského soudu v Brně s devítiletým trestem vězení. Na muže zaútočila v autě, kde vytáhla z kabelky dva nože. Hrozilo jí až dvacet let za mřížemi.

Incident se odehrál loni v červnu v brněnské Bystrci. Nic netušící Pavel T. vyzvedl autem manželku, s níž už delší dobu nežil. Chtěl ji odvézt do svého bytu, kde si měla žena sbalit věci. Večerní jízda se ale zvrhla v boj o holý život. Manželka zaútočila na muže ze zadního sedadla dvěma kuchyňskými noži, které měla s sebou v kabelce. Partnerovi uštědřila šest bodnořezných ran.

Útok zachytil hlasový záznam z palubní kamery, který nahrál rozhovor před pobodáním, při němž T. Baďurová manželovi vyhrožuje, že zabije jeho i sebe, pokud neodbočí k Brněnské přehradě. Vyhrocenou situaci popsal také náhodný kolemjdoucí, jenž se k útoku nachomýtl. „Řidič auta otevřel dveře a volal o pomoc. Šel jsem za ním a uviděl jsem ve voze světlovlasou ženu, která muže bodala do boku. Když se mu podařilo utéct za mnou, ona vystoupila a šla směrem k nám. V obou rukou měla dva nože, přičemž jeden byl celý od krve," popsal svědek, který T. Baďurovou zahnal křikem.

Při napadení utrpěl Pavel T. zranění v oblasti hrudníku, zad, předloktí i paže. Zraněnému muži přiběhl na pomoc pár lékařů, který okolo místa činu náhodou projížděl. Přivolaná sanitka pak napadeného odvezla do nemocnice. Ještě téhož dne podstoupil náročnou operaci.

Podle soudní znalkyně z oboru psychologie je T. Baďurová nadprůměrně inteligentní s tendencí k nelogickému jednání. „Z našeho setkání vyplynulo, že nemá ráda konflikty a neví, jak je řešit. V takové chvíli se může uchýlit k řešení, které se zdá nepochopitelné," řekla znalkyně.

Špatný psychický stav

Třiapadesátiletá T. Baďurová byla před činem ve špatném psychickém stavu, docházela na psychiatrii a nepravidelně brala léky. Za jeden rok se třikrát pokusila o sebevraždu. Řešila finanční problémy svého syna, který měl vysoké dluhy kvůli gamblingu, a zároveň se starala o vážně nemocnou matku s rakovinou jater. 

„Než jsem na osudný sraz s manželem vyrazila, věděla jsem, že to setkání může skončit mojí sebevraždou. Svou smrtí bych ulevila sobě i svým příbuzným a jemu způsobila psychickou bolest. Proto jsem s sebou měla kuchyňské nože i léky. Odmítám ale, že bych plánovala jeho napadení. Chtěla jsem jen najít společnou domluvu,“ uvedla již dříve u soudu.

Žena chtěla podle svých slov požádat tehdejšího manžela o zápůjčku, nebo pronájem bytu, jelikož hrozilo, že ona ani její matka nebudou mít kde žít. Splátky a nedostatek financí dohnaly ženu až k insolvenci. Několikamilionové dluhy, které tajila i před manželem, byly podle Pavla T. zároveň důvodem, proč se devítileté manželství začalo rozpadat.

Chtěla zabít mě i sebe, tvrdí manžel

Muž, který útok přežil bez větších následků, vypověděl, že během cesty autem nepadlo o peněžní pomoci ani slovo.  Martina T. Baďurová řekla, že si při jízdě autem vyslechla mnoho sprostých urážek na sebe i svého syna. Záznam palubní kamery ale žádné nezachytil. „Naposledy si pamatuji, jak manžel říkal, že v bytě, kam jedeme, na nás čeká jeho matka a sestra. Pak si vybavuji až policejní auto a vysílačku, ze které se ozývala slova o čtyřech bodnořezných ranách. Co přesně a proč jsem mu udělala, si nevzpomínám,“ popsala žena.

Finanční trable a násilí

T. Baďurová tvrdí, že si v manželství prošla psychickým násilím a fyzickými útoky, které se odehrávaly za zavřenými dveřmi a především při sexuálních aktivitách. Napadený manžel její slova popřel. Také soudní znalkyně potvrdila, že žena nevykazuje znaky oběti domácího násilí. Dlouhodobým problémem v domácnosti měl byl také špatný vztah Pavla T. s ženiným synem, kterého po neúspěšné maturitě vyhodil z bytu. „Neřekl mému synovi jinak než chorvatský zmrd,“ řekla u soudu .

Od soudu odešla T. Baďurová s devítiletým trestem vězení a nařízenou ochrannou psychiatrickou léčbou v ambulantní podobě. „Jen shodou okolností nedošlo k bezprostřednímu ohrožení života poškozeného a jeho následnému úmrtí. Žena se dopustila jednání, které směřovalo k úmyslnému usmrcení jiného, čímž spáchala trestný čin vraždy ve stádiu pokusu,“ uvedla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská s tím, že soud při rozsudku přihlédl ke snížené ovládací schopnosti T. Baďurové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky pokus o vraždu, krajský soud, vražda, napadení, vazba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obou rukou měla nože a bodala. Za pokus o vraždu dostala žena devět let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.