Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda posílá kvůli tisícům migrantů policisty na hranici se Slovenskem

Vysoký počet migrantů, kteří překračují hranice se Slovenskem, řeší policisté nejen na jižní Moravě. Kvůli zhoršující se situaci rozhodla v pondělí vláda o dočasném obnovení kontrol na státní hranici. Opatření začne platit ve čtvrtek.

Tisícům nelegálních uprchlíků čelí v poslední době jihomoravští policisté. Většinou jde o muže ze Sýrie, kteří míří do Německa či Rakouska. Za celý loňský rok řešili v kraji 1 330 běženců, v uplynulých letních měsících ale překročila tranzitní migrace i vlnu, s níž se Česká republika vypořádávala v roce 2015. Situace je nejzávažnější ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

S řešením, které si policie vyzkoušela nanečisto již v srpnu, přišla v pondělí vláda. „Rozhodli jsme se, že dočasně obnovíme kontrolu na státní hranici se Slovenskem. Toto preventivní opatření bude v platnosti od půlnoci ze středy na čtvrtek, a to po nezbytně dlouhou dobu,“ informoval na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

Kontroly budou stát na sedmadvaceti bývalých hraničních přechodech, které zahrnují sedmnáct silničních, sedm železničních a tři říční hraniční přechody. Česko je podle předsedy vlády pro  migranty pouze tranzitní zemí. „Vnímáme však obavy občanů, a proto jsme přistoupili k tomuto kroku, který je důležitý pro zajištění bezpečnosti České republiky," řekl Fiala.

Osm tisíc migrantů

Od ledna do 25. září zajistila jihomoravská policie 8 241 cizinců, z toho 4 867 cizinců jen od začátku září. O minulém víkendu pronásledovali muži zákona převaděče, který v Břeclavi vysadil třiadvacet běženců. Hlídka řidiče honila po dálnici desítky kilometrů až za slovenské hranice, kde svůj boj vzdal a utekl do lesa.

„Ani tento marný pokus mu očividně nevyšel. Podezřelého muže totiž zanedlouho vypátrali slovenští kolegové. Případ je prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice," řekl policejní mluvčí Petr Vala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky hranice, vláda, kontrola, migrace, Slovensko, státní hranice, Jihomoravský kraj, Česko, Petr Fiala, Německo, Rakousko, Sýrie, ODS, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda posílá kvůli tisícům migrantů policisty na hranici se Slovenskem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.