Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté v Brně se slanili k důchodkyni, která se nemohla hýbat

K ženě v nesnázích se vydali strážníci v Brně. Důchodkyně, která upadla a dva dny zůstala ležet na zemi, byla uvězněná ve svém bytě v panelovém domě. Strážníci se k ní slanili z vyšších pater budovy a seniorku předali záchranářům.

Strach o sedmasedmdesátiletou ženu bydlící v brněnské čtvrti Lesná odstartoval několik dní nevyzvednutý oběd, který zůstal ležet přede dveřmi jejího bytu. Obyvatelům panelového domu navíc sousedka nezvedala telefon a nereagovala ani na zvonek. „Z obavy, co se uvnitř bytu mohlo stát, proto přivolali strážníky. Ti se pokusili vstupní dveře otevřít, byly však zamčené. Přitom jeden z nich uslyšel seniorčiny slabé nářky," popsala mlvučí strážníků Markéta Skřivánková.

Žena přes dveře vysvětlila, že se nemůže hýbat. Do akce se proto dala pořádková jednotka, která si nachystala speciální lana a další vybavení potřebné ke slanění z vyšších pater budovy. Do bytu se strážníci dostali pomocí planžety, s níž otevřeli balkónové dveře a vstoupili dovnitř.

 „Žena ležela v pokoji na zemi a stěžovala si na bolest nohou a zad. Zároveň dodala, že tu tak leží už druhý den a poděkovala strážníkům, že ji zachránili," řekla Skřivánková. Hlídka přivolala vyčerpané seniorce první pomoc a přivolala záchrannou službu, která ženu odvezla do nemocnice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky městská policie, strážníci, pomoc, senior, Brno, Lesný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A OPĚT STAČILO TAK MÁLO: Systém tísňového volání je určen seniorům a osobám se zdravotním postižením, zejména osaměle žijícím. Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti těchto osob a snížení jejich obav, že v případě zdravotní indispozice či kolapsu nedosáhnou na telefon a nedovolají se pomoci.

Občan obdrží SOS tlačítko (zapůjčení je zdarma), prostřednictvím kterého se v případě ohrožení života či zdraví spojí s dispečinkem tísňového volání, který zajistí adekvátní zásah - kontaktováním rodinného příslušníka či sousedů (např. při pádu na zem a neschopnosti vstát) nebo vysláním záchranné služby, popř. policie.

SOS tlačítko je uzpůsobeno tak, aby ho bylo možné nosit u sebe, zavěšené na krku, připnuté na kalhoty nebo upevněné na ruce. Ke spojení s dispečinkem stačí stisknutí tlačítka. SOS tlačítko má také pádový senzor, který při pádu uživatele automaticky přivolá pomoc.

Nespornou výhodou je GPS lokalizace, která se při spuštění alarmu automaticky aktivuje, tzn. tlačítko funguje i mimo samotné obydlí uživatele.

Kdo může SOS tlačítko získat?

SOS tlačítko je určeno občanům města Brna:

- seniorům ve věku od 65 let,
- zdravotně postiženým občanům starším 18 let, kteří jsou držiteli průkazu pro osoby se zdravotním postižením.

Komu není možné systém tísňového volání poskytnout

- dětem a mladistvým do 18 let,
- osobám se smyslovým postižením (neslyšící, hluchoněmí), které nejsou schopny oboustranné hlasové komunikace,
- osobám, které nejsou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopny pochopit funkci a význam systému a z důvodu postižení motorických funkcí nezvládnou obsluhu SOS tlačítka.

Kde SOS tlačítko získat?

Nejprve je třeba vyplnit a podat žádost na kontaktní pracoviště (viz níže). Formulář uživatel obdrží na místě nebo si jej může stáhnout a vytisknout z webových stránek www.css.brno.cz. Na základě podané žádosti bude zájemce kontaktovat pracovník Odboru sociální péče MMB nebo Centra sociálních služeb k provedení místního šetření za účelem doplnění informací, které jsou důležité pro bezpečné a odborné poskytování systému „tísňového volání“.

Kolik to všechno bude občana stát?

Úhrada činí 150,- Kč/měsíc.

Kontaktní údaje:

Místem pro podání žádosti o vydání SOS tlačítka a zároveň místo, kde obdržíte veškeré informace je

Odbor sociální péče MMB (Socio-info point), Koliště 19, Brno 601 67.

pondělí a středa 8:00 – 17:00
úterý a čtvrtek 8:00 – 14:00
pátek 8:00 – 12:00

Tel.: 800 140 800
E-mail: sip@brno.cz


Instalaci tlačítka provádí pověření zaměstnanci Centra sociálních služeb, příspěvkové organizace:

paní Milada Trčková - vedoucí Systému tísňového volání - tel. 778 880 065

pan Ing. Pavel Vanini - technický pracovník - tel. 773 749 975

Sobota, 23. července 2022, 16:28Odpovědět

Policisté v Brně se slanili k důchodkyni, která se nemohla hýbat  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.