Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sekuriťačka v Brně se přetahovala o kradený nákup. Zachránila třicet čokolád

Velkou pochvalu si od svého nadřízeného vysloužila sekuriťačka v jedné brněnské samoobsluze. Přistihla totiž nepoctivou zákaznici, jak si do tašky cpe desítky čokolád, minikoblížky a rajčata. Aby zaměstnankyně splnila svoji povinnost, dokonce se s ženou pustila do souboje.

Neúspěšný nákup absolvovala návštěvnice brněnské samoobsluhy. Když ji v odpoledních hodinách začala honit mlsná, vydala se mezi regály vybrat si něco na zub. Tam si ale ženy všimla ochranka, která poznala, že za svůj nákup zaplatit nehodlá.

„Zaměstnankyně ostrahy podezřelou za pokladnami vyzvala, aby ukázala obsah tašky. Zákaznice se tomu chtěla vyhnout a začala se s pracovnicí o zavazadlo přetahovat,“ uvedla mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková.

Protože si žena po chvíli uvědomila, že vytoužené cukrovinky nazpátek neukořistí, vyběhla z obchodu s prázdnou. Přivolaná hlídka na místě našla její kabelku a mobil, o totožnosti podezřelé tedy nebylo pochyb.

Nejvíce ale strážce zákona zarazil ženin „nákupní“ seznam. Do samoobsluhy totiž zamířila pro rajčata, minikoblížky a více než třicet čokolád za zhruba 2 700 korun. „Kvůli podezření z trestného činu se případem dále zabývá repulibková policie,“ dodala.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, krádež, strážníci, MP Brno, krimi, čokoláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

OSTRAHA NEMŮŽE bránit zákon tím, že ho SAMA BUDE PORUŠOVAT! :-DDD a to se v tomto případě rozhodně stalo! :-(((

Úterý, 28. června 2022, 20:18Odpovědět

Baron Kocharovski

asi nás bude víc, co NEMÁME PROBLÉM UKÁZAT TAŠKU... jen prostě NESNESU, když si někdo myslí, že si může dovolit něco, co si dovolit rozhodně nesmí! (mnozí tupci v ostraze se domnívají, že mají pravomoce, jako policie) a v tom vidím PROBLÉM! takže: zmíněná baba z ostrahy NEMĚLA ŽÁDNÉ PRÁVO, nahlížet někomu do tašky! (a obchodník, NESE ZODPOVĚDNOST za to, co v jeho obchodě ostraha dělá)... ostatně: až jednou ZAČNOU PADAT I ŽALOBY, pak se mnozí začnou divit. (tím neobhajuji zloděje); ale ZÁKON PLATÍ I PRO OSTATNÍ - takže i pro OSTRAHU = CIVILY... ;-)

Úterý, 28. června 2022, 20:16Odpovědět

Diskutér T.

Pane Havránku, napsal jsem to proto, že v naší zemi to nemá ochranka vůbec snadné a proto vyjádření právníka na celou situaci. Osobně jsem byl v Praze jednou vyzván u východu z marketu k ukázání tašky, jelikož jsem měl sortiment, který měl kód z jiného obchodu a ochrance to v systému začalo signalizovat a po předložení dokladu o zaplacení zboží se mi pracovník z ochranky omluvil a věc byla vyřešena. Jde o slušnost a pracovník je tam od toho, aby zabránil krádeži, i když pravomoc dle právníka V PODSTATĚ NULA. A vítě, jak jsou placení? MAXIMÁLNĚ V DNEŠNÍ DOBĚ KOLEM 100 Kč A NEMAJÍ NÁROK ANI NA STRAVENKY. Jedné agentuře jsem dělal webové stránky a od jejich vedoucího mi bylo řečeno, že mají dva muže v pracovní neschopnosti, protože si na ně po pracovní době počkala BANDA NEPŘÍZPUSOBIVÝCH za to, že byli přistiženi při krádeži bund a ochranka na ně přivolala policii a zboží museli vrátit, tak se odměnili za dobrá výkon ochranky v obchodě!!!!!!!

Úterý, 28. června 2022, 15:49Odpovědět

Daniel Havranek

Aby jste mi rozuměli já vím, že právo u nás umí chránit zločince. Ale nepovažuji to za správné! Chtěl bych Vás vidět jako majitele obchodu, jak Vám někdo v obchodě krade... Co by jste dělal? Každopádně sekuriťačce fandím i přes Vaše dlouhé právní rozbory. A až bude chtít vidět moji tašku, nemám problém ji ji ukázat!!! ANi zlobit se nebudu!

Úterý, 28. června 2022, 11:42Odpovědět

Diskutér T.

Názor právníka - Ochranka není policie
„Zjednodušeně - Ptali jsme se Jana Hejtmánka, právníka Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace, z.s. lze říct, že pracovník bezpečnostní agentury má v podstatě stejná práva, jako kterýkoliv jiný občan, například vy nebo já. Jedná se o soukromou osobu, zaměstnance soukromé bezpečnostní agentury, nikoliv o příslušníka bezpečnostního sboru (Policie),“ předesílá Jan Hejtmánek.

Ochranka vás může na místě zadržet v případě, že by vás přistihla při činu nebo bezprostředně poté, stejně tak jako může osobu přistiženou při trestném činu zadržet jakýkoliv jiný člověk. „Vždy by se ale mělo jednat opravdu o přistižení při trestném činu, nikoliv o pouhé podezření bez jakéhokoliv důkazu. Stejně tak nemá ochranka právo nikoho prohledávat ani prohledávat osobní věci jakékoliv osoby, případně osobu legitimovat. Tato právo náleží výlučně příslušníkům Policie ČR. Žádat ukázat tašky apod. pracovník samozřejmě může, nicméně spotřebitel může odmítnout. Celý proces by měl maximálně šetřit práva zadržené osoby, tzn. nikoliv zadržovat osobu např. v malé místnosti bez oken, neumožnit použít toaletu, neumožnit komunikaci s rodinou/právníkem/policií apod.,“ upřesňuje práva zákazníka právník.


Autor: Depositphotos.com
Žádat o ukázání tašky apod. pracovník smí, nicméně spotřebitel může odmítnout

Čímž se prokazuje, že ochranka obchodu, kde jsem nakupovala, vůbec nemá ponětí, na co má právo. Prostě si může namátkou někoho (třeba z nudy nebo pomsty kvůli lepšímu kabátu) vybrat a ten ze strachu z několikaminutového pranýřování před obecenstvem z řad sousedů ze sídliště obrátí i kapsy. Pokud se tedy příkazů ochranky zalekne, a že se většina lidí zalekne… Protože ruku na srdce, kdo by se raději dohadoval a čekal na policii, než aby vyvrátil podezření teď hned?

„Zkušeností a stížností spotřebitelů máme poměrně mnoho, jedná se obvykle o stížnosti na nevhodné chování pracovníků bezpečnostních agentur zejména například vůči seniorům, dětem apod. (např. žádosti o provedení prohlídky tašek bez konkrétního důvodu, nevhodné chování před dalšími zákazníky apod.). Naštěstí bych řekl, že podobných stížností v našich poradnách spíše ubývá,“ říká Jan Hejtmánek.

Jak reagovat na žádost o nahlédnutí do tašky
„Žádat ukázat tašky apod. pracovník samozřejmě může, nicméně spotřebitel může odmítnout. Poté bych doporučil, pokud nedojde k dohodě, vyčkat příjezdu Policie ČR, je to prakticky jistě lepší než jakýkoliv konflikt,“ doporučuje právník Sdružení obrany spotřebitelů. A pokud se vina neprokáže (v celém článku řešíme nevinné, nikoli zloděje), pak se můžete domáhat i náhrady škody.


Autor: Vitalia.cz
Jsou i obchody, kde si tímto způsobem vymáhají náhled do vašich tašek. Jen proto, že ji s sebou máte.

„Zde by hodně záleželo na konkrétní situaci, jakým způsobem zákrok ochranky proti zadržené osobě proběhl. Nicméně v právní rovině má osoba právo domáhat se náhrady újmy na svých osobnostních právech (toto však bude velmi těžko vyčíslitelné a taktéž těžko prokazatelné). Dále pokud by zákrok bezpečnostní agentury překročil obvyklé meze (např. pokud by bylo užito násilí apod.), mohlo by se jednat i o přestupek, nebo v krajním případě o trestný čin, a zadržená osoba by se mohla obrátit na příslušný orgán, tedy zejména Policii ČR,“ uvádí právník.

Ochranku může dělat kdokoliv, i to je problém
Práva pracovníků bezpečnostních agentur (ochranky) nejsou aktuálně v žádném právním předpise jednoznačně vymezena. Ale možná se to brzy změní. „Ministerstvo vnitra připravuje zákon o soukromé bezpečnostní činnosti, který by měl práva a povinnosti bezpečnostních agentur a jejich zaměstnanců upřesňovat, nicméně bude ještě nějakou dobu trvat, než bude zákon přijat a vejde v účinnost, nejasná je tak i jeho konkrétní konečná podoba,“ říká Jan Hejtmánek.

Ohledně problémů spojených s absencí zákona vidí problém i v tom, že neexistují žádné požadavky na zaměstnance bezpečnostních agentur, například co se týká vzdělání nebo odborné způsobilosti. „Takže toto poměrně náročné povolání může dělat v podstatě každý,“ dodává právník.

Pondělí, 27. června 2022, 17:57Odpovědět

Baron Kocharovski

pokud chcete vědět, jaké má pravomoci OSTRAHA, stačí si nastudovat zákony. OSTRAHA = CIVILNÍ OSOBA, která NEMÁ PRÁVO nahlížet nikomu do tašky. (stejně tak ani prodavač apod.). pokud někdo ostraze ukáže, co má / nemá v tašce, MUSÍ to být čistě jen na jeho dobrovolnosti! dále pak zákon říká, jak dalece smí / nesmí OSTRAHA "ZADRŽET či OMEZIT NA OSOBNÍ SVOBODĚ." asi by se nikomu nelíbilo, kdyby mu do tašky nahlížel šatnář v divadle, kuchař v restauraci, profesor na vysoké... a přitom: OSTRAHA NEMÁ ŽÁDNÉ JINÉ PRAVOMOCI než třeba tito právě jmenovaní! :-)

Pondělí, 27. června 2022, 12:12Odpovědět

Daniel Havranek

A co by podle vás měla dělat ostraha když ji někdo krade v obchodě??? Poděkovat zasalutoval nebo co? Jak by to tady za chvíli vypadalo kdyby se těm zmetkům nedalo nic udělat??!!

Neděle, 26. června 2022, 18:45Odpovědět

Baron Kocharovski

OSTRAHA nemá komu co čumět do tašek! a honuit si vanilky pro pár čokolád, které navíc patří obchodníkovi...

Neděle, 26. června 2022, 15:49Odpovědět

Diskutér T.

Text jedné známe písničky - pro pobavení čtenářů.....

Máma kousek ulamuje, táta volá,
ta je moje, každý by jen mlsal čokoládu,
hořkou, mlíčnou, hnědou, bílou, všichni po ní přímo jedou,
každý by jen mlsal čokoládu.

Čoko čoko ham ham,
čoko čoko mňam mňam,
milujeme jenom čokoládu.

Čoko čoko klap klap,
nebuď přece srab srab,
dej si taky s námi čokoládu.

Čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko

raz, dva, raz, dva, tři.

Máma tajně uždibuje, táta volá, ta je moje,
každý by jen mlsal čokoládu,
holky radši jahodovou,
kluci zase voříškovou,
každý by jen mlsal čokoládu.

Čoko čoko ham ham,
čoko čoko mňam mňam,
milujeme jenom čokoládu.

Čoko čoko klap klap,
nebuď přece srab srab ,
dej si taky s námi čokoládu.

Čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda čoko čoko
čokoláda un dos tres.

Un dos un dos tres

čoko čoko klap klap,
čoko čoko srab srab,
čoko čoko klap klap,
čoko čoko srab srab,
čoko čoko klap klap,
čoko čoko srab srab,
everybody see to chocolate.

chocolate čoko čoko 14x

Neděle, 26. června 2022, 08:24Odpovědět

Sekuriťačka v Brně se přetahovala o kradený nákup. Zachránila třicet čokolád  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.