Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kubík trpí nevyléčitelnou nemocí. K lepšímu dýchání potřebuje speciální vestu

Malému Jakubovi je dva a půl roku a za svůj dosavadní život si již prošel mnohým. Rodinu z jižní Moravy zasáhla diagnóza vzácného nevyléčitelného onemocnění, které chlapečkovi způsobuje neustálé infekce dýchacích cest. Pomoci se zvládáním zákeřné nemoci by mohla speciální vesta.

První náznaky, že s Jakubem není něco v pořádku, přišly ihned po porodu. Každý den byl jako miminko zahleněný, silně kašlal a rodiče se strachovali, aby se neudusil. Lékaři z pražského Motola nakonec přišli s vysvětlením, které nikdo nechtěl slyšet. Kubík trpí vzácnou ciliární dyskinezí, která zasahuje dolní a horní cesty dýchací. „Řasinky v dýchacích cestách neplní svoji funkci. Tuto nemoc zatím bohužel nelze vyléčit. Můžou se ale zmírnit obtíže a dá se předejít poškození plic,“ popsala onemocnění mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Pomoci by malému bojovníkovi mohla speciání vibrační vesta, která automaticky usnadňuje čištění dýchacích cest, a rodičům by tak odpadla starost s neustálým odsáváním hlenů. Pomůcka ale stojí 350 tisíc korun a rodina si ji nemůže dovolit. Jihomoravští záchranáři proto vyhlásili sbírku, prostřednictvím které mohou lidé na vestu přispět.

Transparentní účet vyhlášený Nadačním fondem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje: 118321774/5500, do poznámky napsat JAKUB.

Kubova maminka pracuje u jihomoravské záchranky, tatínek se o syna přes den stará doma. Náročná péče vyžaduje inhalátor, kterým se pomocí solného roztoku několikrát denně proplachují nosní dutiny, i dechovou fyzioterapii. Užitečným pomocníkem je gymnastický míč a s onemocněním pomáhá také vibrační masáž hrudníku. Právě důsledná hygiena dýchacích cest zabraňuje vzniku možných komplikací, zánětů plic i středního ucha.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky sbírka, zdravotní záchranná služba, pomoc, ciliární dyskineze, nemoc, vesta, dýchací cesty, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice v Motole, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chci Pravici

Kubík má smůlu. Dneska se musí přednostně pomáhat vzácnějším - tedy ukrajincům. Na podřadné čechy teď nejsou peníze. Ale když bude hodný, možná ho ošetří jeden z těch urajinských lékařů. Vždyť jich je tu tolik, že špitály si ani nemůžou vybrat.

Pondělí, 25. dubna 2022, 15:46Odpovědět

Kubík trpí nevyléčitelnou nemocí. K lepšímu dýchání potřebuje speciální vestu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.