Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Internetoví podvodníci obírají inzerenty. Neušetřili ani mladíka s učebnicí

Jihomoravští policisté varují před podvodníky, kteří čím dál častěji obírají inzerenty na internetu. Oběťmi promyšlených podvodů, při nichž po zadání údajů ke své platební kartě přijdou lidé o tisíce korun, jsou senioři i mladší ročníky z jižní Moravy.

Desítky nových podvodů denně, při nichž lidé zjišťují, že naletěli neznámému hackerovi. Tak vypadá bilance případů, které v poslední době čím dál častěji řeší jihomoravští policisté. Podvodníci číhají na prodejce, kteří na internetových serverech inzerují zboží. „Způsob, jakým to podvodníci provádí, je vždy velmi podobný. Krátce po zveřejnění inzerátu s nabídkou se prodávajícímu ozve pomocí komunikační aplikace zájemce, který chce koupit nabízené zboží," popsal mluvčí policistů David Chaloupka.

Odkaz na stránky, na nichž má inzerent zadat údaje ke své platební kartě, je ale past. Podvodný web totiž předá citlivá data podvodníkovi, který odčerpá peníze z účtu. „Některé podvodné stránky jsou velmi dobře provedené, často vypadají jako webové formuláře zavedených přepravních společností. Prodejce pak snadno nabyde dojmu, že si objednává dopravu zboží pro zájemce a číslo karty je zde nutné pro poukázání dobírky," řekl Chaloupka.

Že má co dočinění s podvodníkem, zjistil například osmnáctiletý student z Brněnska. Mladík nabídl na internetu za symbolickou částku k prodeji nevyužívanou učebnici, místo výdělku ale přišel o čtyři tisíce korun. Větší štěstí měla žena rovněž z Brněnska. Ta prodávala kabát v hodnotě několika set korun, když jí od zájemce přišel formulář a ona vyplnila údaje o kartě. „Naštěstí jí však přišla žádost ke schválení platby. Díky tomu poznala, že něco není v pořádku a transakci zablokovala," uvedl Chaloupka.

Oběti ale přišly i o desetitisíce korun. „Všechny proto důrazně nabádáme, aby informace o své platební kartě nikomu nepředávali, pokud pomocí karty nakupují na internetu, tak jen u ověřených obchodníků," apelují policisté.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Internet, podvod, policie, prevence, platební karta, Jihomoravský kraj, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetoví podvodníci obírají inzerenty. Neušetřili ani mladíka s učebnicí  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.