Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě loni výrazně klesla kriminalita. Vražd ale bylo více než v roce 2020

Policie loni v Jihomoravském kraji evidovala 15.544 trestných činů. Ve srovnání s rokem 2020 jich bylo o 8,5 procenta méně. Objasněno bylo 40,9 procenta kriminálních činů, což je meziročně o tři desetiny procentního bodu více. Vyplývá to ze zveřejněných policejních statistik.

Policisté v roce 2021 v kraji evidovali 15 vražd, o jednu více než v roce 2020. Například na začátku srpna policisté obvinili z vraždy devětadvacetiletého muže, který jí ujížděl v Brně v ukradeném voze. Obětí byl muž, kterého obviněný podle policie napadl ve Slatině ještě před odcizením vozu. Na konci prosince začala policie vyšetřovat dvojnásobnou vraždu ve Znojmě, obviněný dvaadvacetiletý muž podle policie zabil matku a jejího druha.

V Brně umlátili mladíka kladivem. Policisté viní boxera a stoupence Slušných lidí

Chtěl si jen vyčistit auto, aby mohl vyjet na víkendovou projížďku. V září se měl dokonce ženit. Život sedmadvacetiletého Tomáše ale v sobotu předčasně vyhasl zřejmě po řádění zdrogovaného brněnského boxera Alaina B., který měl blízko ke...

Nejvíce trestných činů v kraji spadá do majetkové kriminality, a to 8342. Vyřešit se jich podařilo 24,6 procenta. Do této skupiny patří například prosté krádeže a krádeže vloupáním do objektů.

Kriminalita oproti předchozímu roku loni poklesla v celé ČR. Policie zaznamenala 153.233 trestných činů, meziročně o 7,4 procenta méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. Přestože registrovaná kriminalita poklesla, policie zaznamenala nárůst škod způsobených trestnou činností. V souhrnné hodnotě jde o částku 21,3 miliardy Kč, v roce 2020 to bylo 16,7 miliardy Kč a o rok dříve 12,8 miliardy Kč.

Tragédie na jižní Moravě. Mladík brutálně zavraždil svou matku, jejího partnera i rodinného psa

Jihomoravští policisté řeší nebývale surovou vraždu, k níž došlo den před Štědrým dnem ve Znojmě. Dvaadvacetiletý muž tam zavraždil svou sedmačtyřicetiletou matku i jejího o deset let staršího partnera. Na závěr pachatel zabil i rodinného psa.

Pokles kriminality v zemi policie vysvětluje mimo jiné různými omezeními souvisejícími s pandemií nemoci covid-19, která výrazně omezovala pohyb lidí, konání veřejných akcí, provozování podniků a zařízení, ve kterých se pravidelně schází větší množství lidí a tím se zvyšuje riziko trestné činnosti. Změnilo se také statistické vykazování a dolní hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu se zvýšila na 10.000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky policie, Statistiky, JMK, Vraždy, Jihomoravský kraj, kriminalita, trestný čin, Brno, Znojmo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě loni výrazně klesla kriminalita. Vražd ale bylo více než v roce 2020  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.