Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté podezřívají Jiřího Faltýnka z braní úplatků, napsal server Aktuálně.cz

Necelý rok po razii na úřadu městské části Brno-střed, kdy policisté loni v březnu zadrželi a ve vazbě skončilo několik lidí včetně místostarosty Jiřího Švachuly (toho času ANO), vyplývají z policejních spisů na veřejnost další informace. Server Aktuálně.cz podrobně rozplétá korupční chiméru, kterou měl na brněnském středu a v několika městských firmách vytvořit Švachula a jemu spříznění podnikatelé. Do hledáčku investigativních novinářů se dostal také syn druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Jiří.

Jiří Faltýnek (ANO) byl místopředsedou představenstva městské společnosti Teplárny Brno a členem dozorčí rady společnosti. Server Aktuálně.cz má k dispozici přepisy rozhovorů Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, kde padají právě slova o dvojici Faltýnků.

Právě Švachula s El-Talabanim jsou ústřední dvojicí ve vyšetřování rozsáhlé korupce na brněnském středu. Bývalý místostarosta sedí už od loňského března ve vazbě a odmítá vypovídat, naopak El-Talabani pod tíhou důkazů přistoupil na spolupráci s policií a ve vyšetřování vystupuje jako spolupracující obviněný. 

Nákup luxusního domu od podnikatele, který pravidelně vyhrával tendry v Teplárnách

Pozornost policistů na syna šéfa poslanců ANO Jiří Faltýnka upoutal záznam tajně pořízeného rozhovoru mezi Švachulou a Talabanim v kavárně v brněnském IBC. Na něm zazní z úst Talabaniho: „Dívej, proč mám já poslouchat rok tvoje lži a nějakýho mladýho 'efka'. Mám jít k němu já?," Podle policistů myslí  Talabanizmíněným mladým „efkem" právě Jiřího Faltýnka.

Jeho jméno však v odposleších zazní i přímo. „Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládat Trunečka o tobě, aby se ochránil," vyčítal Talabani Švachulovi. „Sám říkáš, že říkají lidi o mně, že jsem někomu já něco stopil. Já jsem nikomu nic nestopil. Ani efkovi starýmu, ani efkovi mladýmu," bránil se Švachula.

Jméno Trunečky hraje přitom v případu svou zvláštní roli, a to zejména ve vztahu s Jiřím Faltýnkem. „Do zločinecké organizované skupiny lze zařadit i Jiřího Faltýnka, který z titulu své pozice u Tepláren Brno přímo ovlivňuje veřejné zakázky zadávané tímto subjektem spřízněným firmám," stojí podle Aktuálně v policejním spisu.

Ivan Trunečka je spojen se stavebními společnostmi Motec a MTc Stav, které pravidelně vyhrávaly milionové tendry vypisované brněnskými teplárnami. Jak minulý rok zjistila MF Dnes, Jiří Faltýnek koupil v minulosti od Trunečky luxusní vilu za zhruba 1,8 milionu korun, za dalších 3,5 pak pozemek, na kterém stojí vila na kraji obce Vranov u Brna.

Sám Faltýnek mladší jakékoliv ovlivňování zakázek ve prospěch Trunečky výměnou za výhodnou koupi nemovitosti již v minulosti odmítl. „Ono to ani nejde. Vylučuju nějaké ovlivňování. Kdybych to dělal, nekupuju si to na hypotéku," sdělil loni v březnu Jiří Faltýnek. Podle něj naopak hnutí ANO zavedlo v brněnských teplárnách protikorupční opatření. 

Korupční spojení odmítá i sám Trunečka. „Celé je to nesmysl. Je to útok na firmy mého tatínka. Jiří Faltýnek je můj soused z Vranova. Žádnou korupci spolu rozhodně neděláme," uvedl Trunečka.  

Ceník za získání veřejných zakázek

Server Aktuálně má údajně k dispozici i výpověď Talabaniho z policejního výslechu. Podle něj existoval v Brně za vlády ANO určitý ceník - pokud chtěla firma získat zakázku pro SAKO nebo například Tehcnické sítě Brno, musely odevzdat procenta z hodnoty zakázky. V teplárnách to mělo být 8 až 10 procent, ve vodárnách tři procenta.

Blesk z čistého nebe

Policejní razie na radnici Brna-středu v březnu 2019 působila pro značnou část brněnského politického spektra a veřejnost jako blesk z čistého nebe. Desítky policistů a vyšetřovatelů zcela obsadily a uzavřely celý úřad městské části. 

Podle informací Aktuálně byli však nejvíce překvapeni především hlavní aktéři korupční kauzy v čele s Jiřím Švachulou. Podle vyšetřovatelů získávali totiž po dobu několika let cenné informace z elitních policejních útvarů v Brně, díky čemuž měli dokonalý přehled o tom, kdo je v hledáčku policistů.

Právě vyšetřování úniků informací z policejních složek pak dostalo detektivy na stopu celé korupční chobotnice. V jednom z rozhovorů se totiž Švachula s Talabanim - v tu dobu odposlouchávání kvůli kauze úniku informací - rozpovídali o manipulování zakázek.

Bývalému místostarostovi Švachulovi hrozí v případě odsouzení až šestnáct let vězení, El-Talabanimu díky spolupráci s policií trest řádově nižší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto YouTube / Český rozhlas | Zdroj Aktuálně.cz

Štítky jiří faltýnek, Jaroslav Faltýnek, korupce, Brno-střed, švachula, Jiří Švachula, ANO 2011, Aktuálně.cz, rozhovor, Teplárny Brno, Brno, Vranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté podezřívají Jiřího Faltýnka z braní úplatků, napsal server Aktuálně.cz  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.