Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž měl ustláno na penězích. V gauči schovával 21 milionů, teď mu hrozí až deset let vězení

Jednadvacet milionů korun a osm tisíc amerických dolarů zajistili policisté při domovních prohlídkách na pěti místech v České republice. Policii ČR se tak velkou částku v hotovosti ještě nikdy předtím zajistit nepodařilo, od jedné z bank ve Velkém Meziříčí si museli dokonce zapůjčit počítačku bankovek.

Brněnští kriminalisté téměř tři roky pracovali na případu, kdy se dvaapadesátiletý Ukrajinec dopouštěl podvodů s DPH. Upozornil je na to finanční úřad. Muž zprostředkovával zaměstnání cizincům z východní Evropy v pěti řetězcích po přibližně osmi továrnách a dalších provozovnách.

Mimo zákon se dostal tím, že firmy řetězil a vydával fiktivní faktury, čímž si muž snižoval základ daně. Nastrčené firmy navíc nekomunikovaly s úřady,“ řekl brněnský kriminalista Petr Sívek. „Jednatelé firem, cizí státní příslušníci, se navíc nezdržovali na území republiky. Cizinec měl tedy malé DPH a měsíčně si tak mohl přijít až na jeden a půl milionu korun,“ dodal Sívek. Co se týče počtu zaměstnanců těchto firem, policie mluví o desítkách lidí během měsíce, kteří se v průběhu tří let ve firmách různě střídali.

Peníze schovával v gauči, policie si na jejich sečtení musela vypůjčit počitadlo

Minulou středu se rozběhla policejní akce v Brně, na Vysočině a ve Středočeském kraji. Zásahu se podílelo přibližně 40 policistů. „Při domovních prohlídkách kriminalisté objevili 21 milionů 300 tisíc korun a 8 tisíc amerických dolarů uschovaných v gauči,“ uvedl tiskový mluvčí Policie ČR Pavel Šváb. V gauči policisté našli asi 1600 pětitisícovek, 6400 dvoutisícovek, 554 tisícovek a další bankovky nižší hodnoty. Vzhledem k množství peněz si museli vypůjčit počítačku bankovek od jedné z velkomeziříčských bank. Kromě toho našli policisté také falšované faktury a razítka jednotlivých firem, které poslouží jako další důkazní materiál.

Cizinec byl obviněn ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Páchaná trestná činnost byla dlouhodobá a muži tak hrozí až deset let vězení. Momentálně je ve vazbě. Podle policie vznikla na daních škoda v milionech korun. Kriminalisté na případu i nadále pracují. „Lze předpokládat, že všechny zajištěné peníze pocházely z trestné činnosti. Teď budou podrobeny znaleckému zkoumání, aby byly zajištěny případné stopy. Pak bude následovat rozhodnutí o tom, zda budou sloužit k náhradě škody,“ vysvětlil vedoucí brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky podvod, DPH, Policie ČR, firmy, domovní prohlídka, krácení daní, peníze, gauč, Policie České republiky, Česko, Velké Meziříčí, daň, Východní Evropa, Pavel Šváb, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž měl ustláno na penězích. V gauči schovával 21 milionů, teď mu hrozí až deset let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.