Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Varianta omikron se dál šíří jižní Moravou. Testy potvrdily sedmého nakaženého

Počet nových případů covid-19 pozitivních lidí v České republice sice klesá, jižní Moravou se ale dál šíří varianta omikron. Laboratoře brněnské fakultní nemocnice dnes ohlásily už sedmého potvrzeného pacienta, který se africkou mutací v posledním týdnu nakazil.

Sedmým nakaženým Jihomoravanem je dítěte z Adamova, u kterého se podezření na přítomnost mutace objevilo o víkendu. Školák se tak přidal k dalším dvěma pozitivním dětem ze Základní školy v Adamově, u kterých se varianta potvrdila již ve středu 8. prosince. Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veroniky Plaché nemají nakažené děti souvislost s předchozími případy, které se na jižní Moravě objevily. „Nikdo z infikovaných variantou omikron neměl ani cestovatelskou anamnézu či kontakt z někým, kdo nedávno přicestoval do ČR. Lze tedy hovořit o komunitním šíření,“ řekla mluvčí. 

První případy omikronu se v Brně objevily v minulém týdnu. Testy odhalily novou variantu nemoci nejprve u jednoho ze zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno, od kterého se nakazili také dva rodinní příslušníci. Omikron se pak potvrdil také u dalšího zdravotníka. „Že projdou rukama laborantů brzy i další případy nákazy variantou omikron, bylo jasné, viry jsou velmi proměnlivé patogeny a přirozeně mutují, je vždy jen otázka času, kdy nová varianta koronaviru převládne,“ vysvětlila Plachá. U všech sedmi osob byla potvrzena varianta omikron BA.1. Nakažení mají lehký nebo bezpříznakový průběh onemocnění.

Zhruba třetina laboratoří v republice je nyní schopná odhalit nové varianty SARS-CoV-2 již při základním testování. Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie Fakultní nemocnice v Brně pomáhá s testováním a diskriminační PCR vzorků z části kraje Vysočina a z několika nemocnic z Jihomoravského kraje.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky omikron, nákaza, nakažení, zdraví, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Jihomoravský kraj, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Adamov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varianta omikron se dál šíří jižní Moravou. Testy potvrdily sedmého nakaženého  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.