Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Česku přibylo nejvíce nakažených covidem od začátku pandemie, záchranáři nestíhají

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Jen na jižní Moravě vzrostl počet nakažených o rekordních 3 408. Zvýšil se také počet hospitalizovaných s covidem-19 a v souvislosti s přibývajícími případy dochází k extrémnímu vytížení záchranné služby.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září. Přibližně poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1 500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 tisíc denně a před týdnem dosáhly necelých 15 tisíc případů za den.

Podobně prudce narůstají i počty nakažených koronavirem, kteří skončí v nemocnicích. Na začátku října bylo ještě hospitalizovaných kolem 250, v polovině října přes 500 a na začátku listopadu přes 2 000. Jen za první polovinu listopadu se množství hospitalizovaných více než zdvojnásobilo. Naposledy byly tak vysoké počty lidí s covidem-19 v nemocnicích letos v polovině dubna. Tehdy ale bylo víc lidí ve vážném stavu - až kolem tisícovky, kdežto nyní k úterku bylo těžce nemocných 661 z celkových 4425 hospitalizovaných.

S přibývajícími případy koronavirových pacientů stoupá také vytíženost záchranné zdravotnické služby. Na jižní Moravě se záchranáři v posledních dnech dostávají na rekordní čísla výjezdů k událostem. „Evidujeme jich často i přes 300. Jedná se o zhruba 25% nárůst oproti normálu. Z toho v téměř třetině případů jde o pacienty s covidem či podezřením na toto onemocnění, jejichž stav se zhoršil. Bylo třeba udělat urychleně opatření tak, abychom tuto situaci zvládli a postarali se o všechny pacienty, jejichž stav vyžaduje naši pomoc. Přeskupujeme tedy naše síly a prostředky mezi základnami tak, abychom pokryli péči v plném rozsahu," řekla k situaci mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Nárůstem množství covid pozitivních osob dnes vzrostlo takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Číslo používané státem pro určování protiepidemických opatření činilo k úterku 739 případů, zatímco k dnešku 813 případů. Minulý týden ve středu bylo incidenční číslo ještě pod 600 případy na 100 000 obyvatel za týden.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, epidemie, nakažení, testování, COVID-19, Česko, Jihomoravský kraj, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku přibylo nejvíce nakažených covidem od začátku pandemie, záchranáři nestíhají  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.