Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Fakultní nemocnice v Brně dorazilo prvních 1700 dávek vakcíny pro seniory

Brno dnes obdrželo první várku 1700 dávek vakcín Moderny, které poputují do krajských nemocnic. Jejich zdravotnické týmy pak naočkují seniory v domovech. Do kraje zatím chodily pouze vakcíny Pfizer, oznámila dnes ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Své vlastní statistiky průběhu očkování proti koronaviru má i samotné město. V Jihomoravském kraji se zatím nemocí covid-19 nakazilo přes 90 tisíc obyvatel, z toho 30 tisíc v Brně.

Do Brna dorazily dnes po desáté hodině první vakcíny Moderna proti koronaviru. Mluvčí Fakultní nemocnice uvedla, že původně mělo dopoledne dorazit 1300 dávek, počet byl ale navýšen na 1700.

Vakcínu Moderna Fakultní nemocnice rozdělí mezi mobilní týmy ve Znojmě, Kyjově, Břeclavi a Vyškově. Momentálně už seniory v domovech očkují brněnské týmy z nemocnice v Bohunicích a od svaté Anny.

Podle mluvčího Jihomoravského kraje Michala Cagaly kraj počítá s tím, že vakcínu využije pro domovy s pečovatelskou službou, na jižní Moravě je jich hned několik desítek. 

Od počátku pandemie v kraji evidují 93.304 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se z ní 82.440 lidí, naopak 1952 s ní zemřelo. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích v kraji leží s koronavirem kolem 550 pacientů.

Brno má vlastní statistiky

Brno spolupracuje s ÚZIS už delší dobu, díky tomu vznikl automatizovaný přehled o průběhu očkování v Jihomoravském kraji i samotném Brně. Každý den v 9 hodin ráno se na webových stránkách aktualizují data, aby byla přístupná veřejnosti. 

Obyvatelé se mohou jednoduše podívat na průběžný počet očkovaných, stránky uvádí i věkové rozložení vakcinovaných lidí i typ použité vakcíny. 

Do statistik se počítají i mimobrněnští

Brno se stává velkým očkovacím centrem, statistiky proto uvádí i osoby, které v Brně nebydlí, ale očkovat se do města přijely. Mnohdy se jedná i o obyvatele z jiných krajů než je Jihomoravský. Kvůli přednostním pacientům z řad seniorů jsou nejčastější skupinou proočkovaných lidé nad 80 let, mladší jsou pak prozatím zdravotníci a zaměstnanci nemocnic. V Jihomoravském kraji je potřeba naočkovat více než jeden milion osob.

Monitoring a zveřejňování dat o průběhu nákazy a nyní i o průběhu očkování považujeme za velice důležité pro co nejlepší zvládnutí boje s onemocněním covid-19. Protože nám covid-19 naprosto změnil každodenní život a čelíme spoustě omezení, chceme občany korektně a transparentně o vývoji epidemie nadále informovat,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj S použitím TZ

Štítky Koronavirus, Brno, očkování, systém, vakcína, Fakultní nemocnice Brno, COVID-19, Jihomoravský kraj, nemoc, Pfizer, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Fakultní nemocnice v Brně dorazilo prvních 1700 dávek vakcíny pro seniory  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.