Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Online registrace není třeba, stačí dojít. Kraj spouští očkování seniorů v malých obcích jižní Moravy

Jihomoravský kraj zahájil dnes v Těšanech na Brněnsku u seniorů nad 80 let očkování proti covidu-19. Oproti státem organizovanému očkování se v obcích, kde kraj očkuje, senioři nemusí registrovat. Mobilní očkovací týmy takto vyjedou do 163 vytipovaných jihomoravských obcí, kde senioři nad 80 let představují podstatnou část obyvatelstva.

Do zdravotního střediska v těšanech zamířilo dnes dopoledne  46 seniorů. K pěti, které limituje zdravotní stav, dopraví očkující lékařka vakcínu domů. Tři senioři vakcínu odmítli.

Praktičtí lékaři naočkují starší obyvatele obce bez nutnosti registrace

Na tomto příkladě kraj představuje, jak bude očkování seniorů vypadat zejména v obcích s menším počtem obyvatel, kde žijí především starší obyvatelé. „Nehodí se to pro větší města, kde se očkuje v nemocnicích. Máme ale spočítáno, že je 163 obcí, kde je polovina obyvatel nad 80 let. Tam to právě má smysl," prohlásil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Plán počítá s tím, že praktičtí lékaři přímo v dané obci naočkují všechny obyvatele určené věkové kategorie během pár hodin, ti se tak vyhnou nutnosti se registrovat a nebudou muset řešit, jak se dopravit do očkovacích center či nemocnic ze vzdálenějších lokalit. 

„Ve spolupráci se starosty a místními praktiky jsme schopní na jeden den domluvit místní lidi, případně jim pomoct s dopravou k lékaři a do prostředí, které znají a tím je k očkování i víc motivovat,“ dodal hejtman. 

Senioři měli hrůzu z představy online registrace, zájem byl obrovský, říká starosta

Podle starosty Těšan Miroslava Zborovského místní senioři očkovací tým přivítali se vděkem. „Když jsem se s těmi seniory bavil, měli hrůzu z toho, že se mají někam registrovat, sami dopravovat. Byli z toho zmatení, tohle pro ně byla dobrá zpráva a zájem byl obrovský,“ uvedl starosta Zborovský. 

U svaté Anny začalo očkování registrovaných seniorů. Denně dostane vakcínu stovka lidí

Během pondělního rána začali s očkováním seniorů nad 80 let ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Vakcínu dostalo dnes v zařízení 107 seniorů, stejný počet přijde k očkování v úterý. Další dny číslo klesne na padesát, nemocnice musí čekat na další...

Projekt brzdí nedostatek vakcín

Kraj měl v plánu ve čtvrtek a v pátek objet další obce. Plán však brzdí nedostatek vakcín. „Vakcína Pfizer je kvůli hlubokému zmražení náročná na distribuci a je tedy potřeba takovéto akce pečlivě nachystat dopředu. Jediné, co nás v současné době brzdí, je ale nedostatek těchto vakcín,“ uzavřel Grolich. 

Ohodnoť článek

Štítky očkování, koronavirus, jižní morava, Jihomoravský kraj, vakcína, Těšany, Brněnsko, Jan Grolich, KDU-ČSL, Miroslav Zborovský, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Online registrace není třeba, stačí dojít. Kraj spouští očkování seniorů v malých obcích jižní Moravy  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.