Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od neděle bude platit pátý stupeň covidového systému PES, nouzový stav byl prodloužen do 22. ledna

Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku se zpřísní od neděle 27. prosince tak, aby odpovídala nejvyššímu pátému stupni protiepidemického systému PES. Na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to dnes schválila vláda. Blatný po zasedání kabinetu novinářům řekl, že do 27. prosince budou platit aktuální pravidla. Kabinet umožnil prodej na Štědrý den dopoledne, počet výjimek chce ale minimalizovat. Blatný lidi mimo jiné vybídl, aby oslavili příchod Nového roku v rodinném kruhu

Blatný posun ze čtvrtého do pátého stupně navrhl kvůli vývoji epidemie covidu-19 v posledních dnech. Podle modelů by bez nových opatření přibývalo na přelomu roku asi 15.000 potvrzených případů nákazy koronavirem denně a v nemocnicích by bylo 7000 lidí, vysvětlil.

„Opatření by měla zajistit, že bude diagnostikovaných maximálně 11.000 až 12.000 denně a v nemocnici mezi 4000 a 5000 lidmi." dodal ministr.

Vláda dnes na mimořádném jednání prodloužila nouzový stav o 30 dnů do 22. ledna",sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Menšinový kabinet dostal k rozhodnutí souhlas Sněmovny díky podpoře komunistů v úterý. Kdyby se tak nestalo, skončil by nouzový stav dnes. Kabinet dnes také rozhoduje o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru, podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přijde zřejmě po vánočních svátcích.

Blatný v úterý uvedl, že prodloužení nouzového stavu o 30 dní je neradostné, ale kvůli vývoji epidemie koronaviru nezbytné. Bez účinných opatření bude podle ministra v Česku koncem roku 11.000 nakažených denně a 7000 hospitalizovaných, z toho 1000 na jednotkách intenzivní péče.
 

Přijímaná opatření mají zabránit zahlcení zdravotnického systému, který je nyní v křehké stabilitě." uvedl.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 79 dnů. V polovině ledna se přehoupne přes sto dnů.

Jarní nouzový stav byl do té doby nejrozsáhlejší v historii samostatného Česka, předtím byl vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007. I po jeho skončení v zemi zůstala v platnosti některá opatření. Po konci nouzového stavu zbylá opatření, týkající se nošení roušek, provozu škol, stravovacích a ubytovacích služeb či o omezení konání hromadných akcí, vycházela znovu z mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Na podzim začal nouzový stav platit od 5. října na 30 dní (do 3. listopadu). Jeho opakované prodlužování kritizuje opozice.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mzcr.cz

Štítky Pes, opatření, nouzový stav, koronavirus, prodloužení, Jan Blatný, Protiepidemický systém České republiky, Česko, ANO 2011, COVID-19, Štědrý den, pandemie covidu-19, Andrej Babiš, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle bude platit pátý stupeň covidového systému PES, nouzový stav byl prodloužen do 22. ledna  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.