Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladý písničkář Voxel: Hrát s cimbálovkou je čistá radost

Mezi mladými oblíbený písničkář a tradiční lidová muzika. Takové spojení zažili návštěvníci ve čtvrtek 26.října na brněnské Flédě, kde se představil Václav Lebeda alias Voxel. V rámci své #PopFolklorTour s cimbálovkou zazpíval a zahrál nejen jeho vlastní písničky, ale i lidovky, které si s ním a cimbálovou muzikou brněnské publikum rádo zazpívalo. Jak ho vůbec taková kombinace napadla?

Co tě přivedlo k nápadu udělat turné s cimbálovkou?

Turné s cimbálovkou mě napadlo v momentě, kdy jsme odjeli turné s Pokáčem, což bylo Tour, co sedne. Toto turné mělo určitý koncept – sedělo se, jak je i poznat z názvu, rozdali jsme lidem zpěvníky a měli jsme velkou plachtu, kam mohli fanoušci psát vzkazy.

Zjistili jsme, že promyšlené koncepty v rámci koncertů výborně fungují, protože jsme měli skoro celé turné vyprodané, což se nám do té doby ještě nestalo. Po tomhle turné mě napadly další koncepty a právě jedním z nich bylo turné s cimbálovkou.

Zavolal jsem mému kamarádovi, který hraje v cimbálové muzice, a ten se pro můj nápad tak nadchl, že do týdne sehnal muzikanty do cimbálové muziky speciálně pro tohle turné.

Napadlo tě už nějaké téma pro příští turné?

Ano, asi před týdnem mě napadl úplně nový a speciální koncept, pro který už mám i vymyšlený název. Bude to Tour, co jste ještě neviděli. Klub úplně zatemníme a celý koncert se bude odehrávat ve tmě. Chtěl bych se předtím na týden zavřít do tmy a pak bych zažil to „znovuzrození“, kdy člověk přijde ze tmy na světlo stejně jako dítě, které přijde na svět. Ta myšlenka se mi moc líbí, protože se teď obecně docela zabývám porody. 

Takže kdybyste holky potřebovaly pomoc odrodit, stačí zavolat (smích). (Voxel ja tatínkem tříletého Vašíka, další miminko čeká se ženou v prosinci, pozn. red.)

Já si myslím, že nejvíce energie a největší nadšení má písnička Ať se plní sál. Je to první skladba, kterou jsme společně s cimbálovkou dali dohromady a kterou otevíráme celé turné. Mám z této skladby velkou radost a doufám, že se to bude líbit i fanouškům.

Jaká je hlubší myšlenka písničky Ať se plní sál?

V refrénu je stěžejní věta té písně, a to je „Nás nebaví se bát, my budem zpívat a hrát.“. Já jsem velký kritik čehokoliv, co se staví na strachu.

Momentálně je to třeba protiimigrační vlna, kterou se někteří lidé snaží dostat k moci a bohužel se jim to pomalu i daří, jak si můžeme všímat. Zároveň je to i odpověď na písničky kapel typu Ortel a podobně, protože zastávám opačný názor než mají oni.

Jak probíhaly zkoušky?

Zkoušky byly náročné, protože jsem tři roky vystupoval sám a najednou je nás osm. Je rozdíl, když člověk zkouší sám a pak se má sehrát s více lidmi. Takže je to náročné, ale o to je pak větší radost, když se koncert povede. 

Chystáte se z turné vydat desku?

Desku ani DVD vydávat nebudeme, ale určitě chceme udělat nějaké krátké video, ve kterém bychom zachytili atmosféru celého koncertu.

Štítky cimbálová muzika, turné, Václav Lebeda, koncert, Fléda, Pokáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý písničkář Voxel: Hrát s cimbálovkou je čistá radost  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.