Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: V čem je Brno lepší, než Praha? Zeptali jsme se i cizinců

Českými médii v minulém týdnu proběhla zpráva, že Brno je podle respektovaného serveru Numbeo.com městem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Prahu předběhlo o dvanáct míst a nakonec obsadilo 46. pozici. My jsme zjišťovali, co si o tom myslí lidé, kteří tu bydlí.

Brno sice v žebříčku předstihlo takové metropole, jako je Londýn, Tokio, či Brusel. Zdaleka největší ohlasy u Brňáků ale mělo to, že jejich město znovu předběhlo Prahu.

V Praze si připadám, jako někde v cizině. Člověk v centru pomalu nenarazí na Čecha. Žiji v Brně v centru a moc se mi tu líbí. Navíc je pro mě příjemnější v tom, že tu je všechno poměrně blízko,” říká Barbora Demelová. Argument cizinců a vzdálenosti se poněkud překvapivě objevuje i u studentů. “V Praze se mi líbí jen to historické centrum, zatímco Brno je krásné celé. Všechno je blízko, není tady tolik lidí, a je to takové pořád české," potvrzuje studentka Fakulty sociálních studií v Brně, Lucie Straková.

Výsledek průzkumu by se někomu mohl zdát překvapivý, ovšem pro zaryté “domorodce” to není žádné překvapení. ‘’Nemohlo trvat dlouho, než si ve světě všimnou toho, co každej Krňan už léta ví - že k spokojenýmu lajfu ve štatlu nejsou potřeba slavný starý baráky a mosty, že šaliny bohatě stačí nad zemí, že je lepší mít dva slováky v hrsti než jednoho němca na střeše a že lepší  levný nepitelný brnčo, než drahý projímací krušovice. Že je lepší žít ve městě, který se svým věrným obyvatelům odvděčí raději velkým černým dildem na náměstí, než velkou bílou p*čou na radnici. Že jedinej vtip, ve kterým se dá žít, je u nás vtipem nejlepším," rozvášnil se pro Brněnskou Drbnu jeden z místních štamgastů, zvaný Čáryfuk.

O poněkud objektivnější hodnocení se snažila Adéla Jurková. Ta momentálně žije v Praze, kam se přistěhovala právě z Brna. "V Brně jsem žila 4 roky, v Praze zatím rok,takže nedokážu úplně objektivně srovnávat. Nicméně je pro mě Brno lidsky sympatičtější a cítila jsem se v něm bezpečněji. Úroveň zdravotnických služeb nedokážu porovnávat, nevyužila jsem je ani jednou. Doprava je na vysoké úrovni v obou městech. Co se týče cen, Praha je samozřejmě výše, protože (dle mého názoru), kde je poptávka, tam je nabídka," připojila své srovnání Adéla.

Co na srovnání dvou metropolí říkají cizinci žijící v Brně?

Zmíněný průzkum serveru Numbeo.com samozřejmě zachytili i cizinci, kterých v Brně neustále přibývá. "Brno je pro mě příjemně malé, ale neustále plné překvapení. Šel jsem nedávno s přáteli na přehradu a čekali jsme pouhou procházku kolem zamrzlého jezera. Když jsme ale dorazili, voda byla zamrzlá takovým způsobem, že jsme po ní mohli chodit. Do toho labutě, kachny a další ptáci. Byla to nádhera. Do Brna jsem se zamiloval," popisuje své zážitky Liang Sun z Číny.

I pro cizince je příjemné mít vše po ruce. Potvrzuje to Jonathas Ribeiro z Brazílie, který prožil většinu života v Rio de Janeiru. "Myslím, že Brno je skvělé město. Líbí se mi, jak je všechno tak blízko, že všude dojdu pěšky. Dopravní zácpy, co jsou tady, jsou minimální v porovnání s Riem, i Prahou. Velmi důležitý je pro mě pocit bezpečí, který z Brna mám. Stávám se více a více místním a to mám velmi rád. Praha má možná více možností, ale dneska už je to všude dost podobné. A podle mě se lépe opravdu žije tady. Také proto, že je zde mnohem méně turistů. Kdyby zdejší letiště mělo více spojů, bylo by to perfektní město," řekl Brněnské Drbně Jonathas.

U cizinců se velmi často opakuje skutečnost, že se v Brně cítí bezpečně a doma. Ashley, která sem přicestovala na stáž ze Spojených států amerických, tráví v Praze spoustu času. Ale do Brna se podle jejích slov vždy velmi ráda vrací. “Od začátku, co jsem tady, jsem se cítila ve velmi přátelském prostředí. Každý ve městě je milý a nápomocný, když to potřebuji. Líbí se mi, že je zde i spousta lidí z celého světa, což jen dokazuje to, že se z Brna stává světová metropole. Vždy tu je něco nového a zajímávého, co může člověk objevovat, takže se nikdy nenudím. Praha je krásná, ale plná turistů. Vždycky se tam cítím tak nějak pohlcená a ztracená. Obě města mají skvělé jídlo, výborné pivo a krásnou architekturu, ale v Brně se vždy budu cítit, jako doma," uzavírá Ashley.

Autoři | Foto Jonathas Ribeiro

Štítky Brno, Praha, Česko, Londýn, Tokio, Brusel, Rio de Janeiro, USA, Čína, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: V čem je Brno lepší, než Praha? Zeptali jsme se i cizinců  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.