Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vystudovaný právník šéfuje malé kopané v Brně a před novou sezónou vyhlíží další nové zájemce

PR článek

Má magisterský titul z právnické fakulty, přesto se tomuto povolání nikdy naplno nevěnoval. Zlákal ho fotbal, ale nikoliv ten velký. S viceprezidentem Brněnského svazu malé kopané Reném Pazderou jsme pohovořili o sportu, který má před sebou, zdá se, slibnou budoucnost. 

Přibližte nám, co to vlastně malá kopaná je a jaká má pravidla.

Malá kopná, nebo malý fotbal (z mezinárodního „minifootball“) je v podstatě opravdu taková zmenšená verze fotbalu. Hraje se v menším počtu hráčů (5+1) na menším hřišti (26 - 30 m na šířku, 46 - 50 m na délku) s kratší hrací dobou (2 x 30 min.) a bez ofsajdů. Hodně lidí si jej plete s futsalem, který má však vlastní pravidla a spadá pod FAČR, kdežto malou kopanou v ČR řídí Asociace malého fotbalu ČR. Specifikem tohoto sportu je také povrch, kterým je výhradně umělá tráva.

Kolik lidí v ČR tento sport provozuje a jak je na tom Brno v porovnání s ostatními městy?

Malý fotbal v ČR aktuálně hraje přes 60.000 lidí, takže to asi mnohé překvapí, ale patříme mezi největší sporty v ČR co do velikosti členské základny. Brno má přes 5.000 registrovaných hráčů, což znamená, že patříme mezi největší svazy v republice. Naprostý extrém a je pražská Hanspaulka, která zahrnuje kolem 48.000 hráčů a kolem 1.000 týmů, což je nejvíce na světě. Praha je tak opravdovým malofotbalovým gigantem.

Malou kopanou v ČR jsme si představili, zaměřme se na Brno a na Vaši pozici ve svazu. Co přesně děláte, a je práce v Brněnském svazu malé kopané prací na plný úvazek?

Jsem viceprezidentem BSMK (Brněnský svaz malé kopané) a zároveň generálním sekretářem AMF (Asociace malého fotbalu ČR), takže práce pro malý fotbal je pro mě prací na plný úvazek. V Brně se věnuji v podstatě kompletní organizaci svazu, která zahrnuje komunikaci s týmy, resp. hráči, chod soutěží, delegace práce do jednotlivých komisí a oddělení, také se věnuji dotacím, resp. zpracováním žádostí, řešením smluv, vyúčtováním, atd. Prostě všemu, co je v rámci správného chodu sportovní organizace potřeba.

Kolik lidí, kromě Vás, pro svaz pracuje?

Když vezmu v potaz všechny předsedy komisí, trenéry, rozhodčí, reportéry a další lidi, kteří se kolem svazu pohybují, může to být odhadem kolem 40 - 50 lidí. Pro nikoho z nich to však není práce na plný úvazek.

Slyšeli jsme příklad Prahy, kolik týmů hraje malou kopanou v Brně a jsou rozděleny do nějakých kategorií?

V Brně máme asi stovku týmů a cca 1.300 aktivních hráčů. Organizujeme juniorské soutěže, Univerzitní ligy, ligy mužů, žen a od nové sezóny plánujeme spustit také veteránskou ligu pro hráče starší 35 let.

Kdybych chtěl začít hrát malou kopanou já, jaké mám možnosti? Jde o profesionální sport, nebo si ho mohou zahrát i amatéři? A jak je to třeba s hracími dny?

Velkou devízou tohoto sportu je jeho rozmanitost. Mohou ho hrát úplní amatéři, bývalí fotbalisté, současní fotbalisté, nebo třeba i profesionálové. Dovolím si tvrdit, že výkonnostních soutěží máme dostatek, takže si každý přijde na své. Co se týče hracích dnů, hrajeme od pondělí do neděle, takže záleží na týmech, kdy chtějí hrát. Někdo preferuje všední den, jiní víkendy. Obecně ale za poslední roky platí, že nejvíce zápasů se hrává od pondělka do středy v časech po 19:00.

Jestli se nepletu, zanedlouho bude začínat nová sezóna, máte nějaké lákadlo pro nové týmy?

Je to přesně tak. V polovině srpna končí možnost přihlášek a na přelomu srpna/září začínáme již 22. sezónu. Lákadel pro nové týmy je hned několik, od fungující soutěže, přes kvalitní servis, aktuální výsledky, reportáže ze zápasů, sestřihy, různé soutěže v průběhu sezóny, až třeba po velkolepé závěrečné vyhlášení, kde jsou oceňovány ty nejlepší týmy a ti nejlepší hráči na konci každého ročníku. Aktuálně jsou na webu BSMK zveřejněny propozice všech soutěží, kde najdou všichni veškeré informace k nové sezóně.

Co byste na závěr vzkázal novým, ale třeba i těm stávajícím týmům?

Stávajícím týmům bych určitě rád poděkoval, protože někteří to s námi táhnou již opravdu dlouhou dobu. A těm novým, ať se neváhají přihlásit, že je čeká spousta zábavy, zajímavých zápasů a my se na ně budeme těšit!

Štítky malá kopaná, brno, fotbal, brněnský svaz malé kopané, rozhovor, rené pazdera, FC Zbrojovka Brno, sport, Česko, Praha, Fotbalová asociace České republiky, Asociace malého fotbalu České republiky

Vystudovaný právník šéfuje malé kopané v Brně a před novou sezónou vyhlíží další nové zájemce  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.