Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladý sommeliér z Brna cestuje za vínem po celém světě. Australany okouzlil Pálavou

Sommelierské zkoušky složil zároveň s řidičákem, stará se o vinotéku a kvůli znamenitým sedmičkám procestoval kus světa. Šestadvacetiletý sommeliér a degustátor David Mádr i přes četné zkušenosti nedá dopustit na tuzemská vína, která vozí do ciziny, aby ukázal, že i malá země ze středu Evropy se kvalitou vyrovná světovým gigantům.

Pro Mádra byla cesta za vínem od dětství automatická. V rodině je, v dobrém slova smyslu, pití hroznového moku takřka na denním pořádku. Nebylo proto žádné zvláštní překvapení, že i mladého rodáka z Brna vinná réva doslova pohltila. 

„Vínem žije celá rodina. Otec měl dokonce v devadesátých letech jednu z prvních vinoték v Brně a dodnes se oboru věnuje. Kdykoli se třeba jelo na dovolenou, zastavili jsme v nějakém vinařství a ochutnávali. Bylo tak pro mě celkem automatické, že jsem se o víno více zajímal a udělal si degustátorské i sommelierské zkoušky,“ vypráví o své práci mladík, který jezdí kvůli ryzlinkům, shirazům nebo veltlínům do různých koutů světa.

Sklípky v Austrálii nenajdete

Na zkušené byl například v prosluněné španělské Galicii, v Německu pro změnu spojil ochutnávky i s dřinou na vinici v prudkých kopcích a třeba naposledy vyrazil na několik měsíců do Austrálie. Právě pobyt u protinožců ho uchvátil.

Tamější vinaři jsou hodně pohostinní, zvídaví a také nad věcí. Třeba v Austrálii téměř nejsou vinné sklípky a tolik rodinných vinařství jako u nás. Zato mají velké podniky a krásné degustační místnosti. Zvláště jejich červená vína jsou exkluzivní a mohutná, čemuž nahrává i tamější klima,“ popisuje absolvent brněnského Vysokého učení technického, který ve volných chvílích Australany seznamoval s Českem a jeho vinařskou kulturou.

Při cestování David Mádr pomáhá i na vinici. Foto: Poskytnuto Davidem Mádrem

Pálava překvapuje

Zahraničním enologům například ukazoval fotografie moravské krajiny nebo donesl jako pozornost na ochutnání lahve charakteristických místních odrůd v čele s Pálavou. Ta rozhodně nebývá jen ve sladkém provedení, jak si mnozí zákazníci myslí.

Většina znala pouze české pivo. O tom, že tady děláme víno, neměli ponětí. Byli ale příjemně překvapení, když jsem přivezl naše vína. Třeba Pálava je hodně zaujala. Podobně jako další vinaře ve světě. Je obecně škoda, že česká a moravská vína tolik v cizině neznají. Je to ale dáno tím, že láhve do zahraničí velmi málo vyvážíme a v samotné produkci nemůžeme takto velkým zemím konkurovat. Na druhou stranu to neznamená, že nemáme co nabídnout. Zvláště naše bílá i některá červená vína snesou nejpřísnější mezinárodní měřítka, což dokazují i úspěchy tuzemských vinařů na respektovaných soutěžích,“ všímá si cestovatel, jenž jinak působí ve vinotéce Vindom ve Smetanově ulici.

Mádr působí i jako odborný degustátor. Foto: Poskytnuto Davidem Mádrem

Dobré víno se dá poznat

I díky četným zkušenostem se na znalce lidé často obrací s radou, jak poznat dobré a kvalitní víno. Podle Mádra neexistuje univerzální recept. Přesto je dobré se držet několika osvědčených tipů.

„Nejlepší je neustále ochutnávat. Jen tak zjistíte, co vám nejvíce sedí. Vždy říkám, že pokud vám chutnal jeden Ryzlink rýnský, jiný už nemusí. Nejlepší si je zajít do vinotéky, kde jsou lidem schopni s výběrem pomoci. Dobré je zajet si přímo i za vinařem. Tam poznáte, jak vypadá samotná výroba a získáte další informace. Nekoupíte tak zajíce v pytli jako třeba v supermarketu. Tam vám maximálně ukáží, v jakém regálu sedmičku najdete,“ doporučuje expert, který kromě vinotéky pomáhá i při přípravě velkých soutěží.

Nejlepší vína přijedou do Brna

Aktuálně třeba vypomáhá při tradiční akci TOP 77,  na kterou každý rok zkušení odborníci vybírají ta nejlepší vína z posledního ročníku. Letos se slavnostní vyhlášení uskuteční první zářijový čtvrtek v Besedním domě. „Soutěž je skoro stejně stará jako já. Už od dětství jsem pomáhal ve skladě, lepil etikety nebo chystal vína. V poslední době řešíme s bráchou především organizační věci,“ zve velký fanoušek hokejové Komety i Zbrojovky. 

David Mádr se zahraničními víny, která nabízí i ve vinotéce Vindom. Poskytnuto: Davidem Mádrem

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Víno, Someliér, Morava, Turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý sommeliér z Brna cestuje za vínem po celém světě. Australany okouzlil Pálavou  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.