Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hodaři se radují. Ve většině městských částí letos hody budou

Léto a začátek podzimu je obdobím hodů, které se slaví i v Brně. Kvůli pandemii koronaviru byly ale mnohé z nich odloženy nebo úplně zrušeny. Kam tedy letos vyrazit na hodovou zábavu? Brněnská Drbna přináší aktualizovaný seznam hodů v jednotlivých městských částech.

V některých městských částech nejsou hody tradicí

Víno, dechová hudba, zpěv, kroje a taneční veselí razí charakter obce  až do ranních hodin někdy po několik dnů. Hody neboli lidově posvícení jsou slavnosti, které připomínají vysvěcení kostela ve vesnici. Dostavba kostela byla pro obec mimořádnou událostí, která pozvedla její význam. K hodům patří i místní speciality, hodové zábavy a průvody v krojích.

V Králově Poli, Útěchově, ve Vinohradech a v městské části Brno-Střed dosud nebyla hodová tradice obnovena. Ve zbylých sedmadvaceti městských částech se hodové slavnosti konají pravidelně, letos ale tuto tradici narušila pandemie covid-19 a s ním i vládní opatření, které pořadatelům neumožňovaly pořádání velkých akcí.

Kníničky: Na odložení hodů jsme se jednoznačně shodli

Odložit hody na příští rok tak museli například v Kníničkách. „Původně se měly Mladé hody konat tento víkend, ale všichni členové chasy se jednoznačně shodli na tom, že je odložíme na další rok,“ uvedl organizátor hodů Petr Krejčí. Kníničská chasa pro návštěvníky hodů alespoň přichystala náhradní program. V sobotu se bude tradičně konat mše a namísto sobotní hodové zábavy projde městem průvod krojovaných.

Před začátkem hodů také kníničská chasa kácí máji, letos se ale chasa rozhodla, že namísto kácení symbolicky pro budoucí generace naopak máji v lese zasadí. Podle Krejčího jsou účastníci hodů rádi, že chasa chystá alespoň náhradní program, což potvrzují slova obyvatelky Knínic Marty Gregorové. „Nejvíc se vždy těším na krojovaný průvod. Ta paleta barev mě vždy udivuje svou krásou. Jsem ráda, že se chasa rozhodla průvod zachovat,“ sdělila Gregorová.

Přípravy na žabovřeské orelské hody jsou v plném proudu

Od 22. června vláda na základě momentální epidemiologické situace umožňuje pořádat kulturní akce do tisíce účastníků. Hody se tak uskuteční například v Žabovřeskách či Ivanovicích. Jedná se zejména o akce, které se konají v srpnu, září a říjnu. Kompletní seznam hodů naleznete na konci článku.

„Jsme rádi, že neporušíme tradici našich svatováclavských zářijových orelských hodů. Již nyní se vše pečlivě připravuje a já se velmi těším na krojovaný průvod i úžasnou atmosféru, která se každým rokem těší i většímu zájmu veřejnosti. A ještě jedna zajímavost na závěr, letošní hodový večer v kulturním domě Rubín bude poslední společenskou akcí, neboť po jeho skončení bude následovat plánovaná oprava objektu,“ uvedla starostka městské části Brno-Žabovřesky Lucie Pokorná.

Ivanovice: V srpnu snad bez roušek a povinných rozestupů

Zastupitelé městské části Brno-Ivanovice se rozhodli letošní Bartolomějské hody v Ivanovicích uspořádat, důvodem je přívětivý termín 22. a 23. srpna. “Postupně se restrikce kvůli pandemii uvolňují, předpokládáme v té době již neomezený počet návštěvníků bez dalších omezení jako jsou roušky či odstupy, také ještě nezačnou klasická chřipková období, tak nám to snad vyjde,“ uvedla tajemnice městského úřadu Brno-Ivanovice Eva Chaloupková.

V Chrlicích či Jundrově stále váhají

Původně se měly Chrlické hody konat v červnu, organizátoři se je ale rozhodli odložit na září. „Ovšem v současné době si nejsem jist jestli se zářijové krojované slavnosti uskuteční,“ vysvětlil starosta městské části Brno-Chrlice Lukáš Fila. Stejně tak s pořádáním hodů váhají ještě v městské části Jundrov.

Kam letos na hody?

Hody

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hody, folklor, kroje, městské části, městská část, zábava, pandemie covidu-19, tradice, Ivanovice, Brno, Drbna.cz, Eva Chaloupková, Lucie Pokorná, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodaři se radují. Ve většině městských částí letos hody budou  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.