Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Kyjovsko tančí, zpívá a hraje aneb „Noc z pátka na nedělu“

Milotice na Kyjovském Dolňácku se o prvním srpnovém víkendu stanou centrem folklorního dění tohoto regionu. Znělka národopisného festivalu Milotice se v amfiteátru Šidleny mezi malebnými sklepy rozezní už po třiatřicáté. V neděli se pak celé dění přesune do okouzlujících zahrad a nádvoří barokního zámku.

Milotice jsou jedním z významných center Kyjovského Dolňácka. Nejvíce zápisů lidových písní, tanců i zvyků na Kyjovsku pochází právě z Milotic a folklorní slavnosti jsou tu pořádány už od roku 1972. Dříve pravidelně vyplňovaly mezidobí Slováckých roků, slavností, které jsou v sousedním Kyjově pořádány ve čtyřletých cyklech už od roku 1921. V posledních letech převzaly iniciativu také Svatobořice-Mistřín a pravidelně se tak střídají festivaly v Miloticích a Mistříně, vyvrcholením je pak již zmíněný Slovácký rok, jehož další „olympijský“ termín připadá na příští rok.

Nejkrásnější kroje a nenapodobitelné prostředí

Kroje na Slovácku jsou krásné všechny, o tom není pochyb, nejvíce obdivovaným a také nejvíce ukazovaným krojem je ale bezesporu ten kyjovský. I ten největší folklorní analfabet zná kyjovský kroj, alespoň ten dívčí (i když možná netuší, že je právě kyjovský). Vzhledem k tomu, že milotický festival je slavností regionu, tedy celého Kyjovska, na krojované děvčice, šohaje, tetičky a strýce narážíte doslova na každém kroku. Potkáte je na dědině, v kostele, v hospodě, ve vinohradě, v búdě (stavení sloužící jako zázemí pro vinaře, většinou také s vinným sklepem). Často je potkáte taky mezi dědinami na kole – jedou na vystoupení – je to nejlevnější, nejbezpečnější a často taky nejrychlejší způsob dopravy.

Páteční a sobotní program probíhá v amfiteátru, který najdete v srdci vinařské vesničky Šidleny. Ty se nachází pod vrcholem kopce Náklo, asi jeden kilometr za Miloticemi. Malebné sklípky jsou obklopeny zelenými vinohrady a je odtud krásný výhled na celé Kyjovsko. Sklepy domácích vinařů jsou také přímo součástí amfiteátru, a tak není nouze o skleničku vína přímo „z bečky“ během samotného programu. Vinařské uličky pokračují ještě daleko směrem k Dubňanům. Tam se hoduje, zpívá, hraje a koštuje. Takové jsou Šidleny ve dnech festivalu (a nejen v těch).

V neděli se veškerý festivalový program přesouvá do zámecké zahrady. Sám barokní zámek s přilehlými zahradami a parkem stojí za návštěvu, během festivalu se ale proměňuje v hučící úl, kde se mísí krojovaní s návštěvníky, halekání dětí s vysokými tóny houslí, bujaré chlapské zpěvy s veselým výskáním krojovaných tanečníků.

Autoři | Foto NF Milotice

Štítky národopisný festival milotice, folklor, Milotice, festival, amfiteátr, slavnost, kroj, olympijské hry, nádvoří, Kyjov, Svatobořice-Mistřín, zahrada, Mistřín, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOLKLORNÍ DRBNA: Kyjovsko tančí, zpívá a hraje aneb „Noc z pátka na nedělu“  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.