Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malý festival s velkým srdcem

Soutěžní festival folklorních souborů v Dambořicích, který se uskuteční o prvním prázdninovém víkendu, má už své neotřesitelné místo v kalendáři oblíbených folklorních akcí na Slovácku.

Malá obec Dambořice na Hanáckém Slovácku připravuje každý sudý rok festival, který sice nepatří mezi nejstarší ani (zatím) nejnavštěvovanější, ale má své nenapodobitelné kouzlo i novum, které jiné festivaly nenabízí. Jde totiž o festival soutěžní. Organizátoři se letos nechali inspirovat živly ve všech podobách a živly jsou tak hlavním tématem i červenou nití, táhnoucí se všemi pořady festivalu.

damborice5.jpg

Pestrý program od pátku až do neděle

Hlavním programem sobotního večera je samozřejmě samotné soutěžní klání folklorních souborů. Před ním a také po něm je však mnoho programů, které nelze opomenout.

Zahájení patří už tradičně stavění máje za asistence mužských a ženských sborů. Pestře zdobený máj je symbolem festivalu a tyčí se nad obcí po celé tři dny jeho trvání. Zde také proběhne výuka tanců z turzovských kopanic. Páteční večerní program zakončí hudební nokturno o živlech vojenských s Magdalenou Múčkovou a CM Pavla Múčky.

damborice4.jpg

V sobotním programu nechybí krojovaný průvod účinkujících, pořad dětských souborů a také muzik o živlech dětských, nezkrotných, i muzikantských (často ještě nezkrotnějších). Živel lidový představí ve večerním programu hostující soubory: Stavbár ze Žiliny a plzeňská Mladina. Do nedělního rána je pak dán prostor všem, kdo si chtějí zazpívat, zatančit nebo muzicírovat.

V neděli jsou na programu pořady hostujících souborů (kromě již zmíněných také souboru z Chile), ale také pořad věnovaný pouze místním, ve kterém se představí všechny folklorní skupiny z Dambořic. V programu nechybí klauniáda pro děti. Nedělní odpoledne zakončí dvorní kapela valašského království Fleret se Zuzanou Šulákovou.

damborice3.jpg

Ve svém živlu

V hlavním sobotním pořadu spolu soupeří taneční soubory o nejvyšší ocenění za taneční projev, choreografii, hudební zpracování a další umělecké aspekty tanečních čísel, která si pro soutěžní přehlídku připravily. Klání se v letošním roce účastní šest souborů. Jak si dokázaly poradit se zpracováním živelných témat předvedou před odbornou porotou i natěšeným auditoriem v sobotu od deváté hodiny na hlavním festivalovém pódiu.

damborice7.jpg

Soutěžní festival folklorních souborů v Dambořicích je rozhodně skvělým tipem na první prázdninový víkend. Folklorní Drbna tam určitě bude.

Bože, nám pomáhaj a Panna Maria,

aby nezhynula moravská krajina.

Autoři | Foto Šimon Luža

Štítky Dambořice, folklorní festival, folklor, soubory, festival, Slovácko, Panna Marie, Zuzana Pavlůsková, Hanácké Slovácko, Chile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý festival s velkým srdcem  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.