Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Mrtvý muž vrací úder

Lehký chaos. Tak by se daly popsat události uplynulých dní. Z celé situace vystupují výrazně tři aktéři. Andrej Babiš, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka. První dva v posledních dnech předvedli několik výrazných politických pochybení a pádů. Ale přesto z těchto tří mužů vychází v očích veřejnosti jako nejhorší paradoxně ten třetí.

Premiér Sobotka. U politika, který byl pro mě donedávna symbolem nevýrazného státníka, neschopného jakékoliv akce, jakoby najednou vygradovalo několik let mlčení a vylilo se v plejádu nečekaných kroků a sebevědomých projevů, kterých jsme v posledních dnech svědky.

Včera na Pražském hradě předvedl výstup, který z podstaty věci nemohl mít nijak připravený. Na nastalou situaci, ze které by jiní lidé v jeho postavení nebyli schopni nic vytěžit a stáhli by se, jak prezident plánoval, Bohuslav Sobotka reaguje spontánním, upřímným a racionálním projevem. Nenechává se rozhodit, klidně vysvětluje, nikoho nenapadá. Chová se přesně tak, jak by se měl premiér republiky v podobných krizích chovat. 

Co mělo původně Sobotkovi srazit vaz, ho paradoxně nabilo ostrými. Sobotka přešel do logického protiútoku: stáhnutí demise a místo toho podání návrhu na odvolání ministra financí. Krok, kvůli kterému si premiér vysloužil nejvíce kritiky z řad veřejnosti, může být (a je) interpretován jako nejistota z jeho strany a nestálost vlastních rozhodnutí. S tím ale nemůžu souhlasit. Jakkoliv může jeho jednání působit chaoticky a schizofrenně, dost možná zabilo dvě mouchy jednou ranou.

Představme si situaci, že by premiér odvolal Andreje Babiše už v úterý. Dá se předpokládat, že byl ministr na takovou situaci připravený, stalo by se tedy podle mého soudu přesně to, co Sobotka zmínil v odůvodnění podání demise - z Babiše by udělal v očích veřejnosti mučedníka.

Sobotka svým odvážným krokem bezpochyby překvapil a povedlo se mu téměř všechny uvrhnout do nejistoty a atmosféry, ve které nebyli připraveni jednat. Je více než přirozené, že právě v takovém období nejistoty se nejvíc ukazuje pravá tvář lidí, u politiků ještě výrazněji. Právě v tom spočívá genialita Sobotkova tahu na pomyslné šachovnici.

Babiš i Zeman tak najednou museli reagovat spontánně, neměli čas projevy probírat se svými týmy poradců. Najednou stojí obnažení před celým národem, který hladově touží po odpovědích a syrových reakcích. Kamennou tvář dokázal lépe udržet prezident, pravděpodobně mu pomohla léta praxe v politice. Ale i on udělal chybu. Včerejší ceremoniál na Hradě odsoudila i celá řada jeho příznivců, něco takového je i v jejich očích přestřelením a zcela jasným pochybením jak prezidentova sekretariátu, tak prezidenta samotného. 

Naopak Andrej Babiš kontrolu nad sebou samým ztrácí. Ukázkou jsou rozhovory s moderátorkami Drtinovou a Witowskou, ve kterých nebyl schopen odpovědět na jedinou otázku. Je na něm zcela jasně vidět, že je vykolejený, neví co dělat, podává trestní oznámení, osočuje všechny kolem sebe ze lži, ze spiknutí a z účelové kampaně proti jeho osobě.

A do toho všeho přichází Bohuslav Sobotka. Ten pohotově reaguje a situaci, která by mohla skončit jeho naprostým fiaskem, proměňuje ve svůj prospěch. Jako by zasadil ministrovi financí poslední ránu, podává návrh na jeho odvolání, které nemá z hlediska Ústavy pro prezidenta jiné východisko, než poslušný podpis. Poté, co se Andrej Babiš sám zdiskreditoval v přímém přenosu, co na veřejnosti konečně začínají ožívat všechny jeho kauzy, premiér přichází se svým triumfem. Mrtvý muž, jak byl v posledních dnech titulován, pokládá vítězně nohu na umírající tělo prohnaného protivníka. Alespoň zatím.

Tereza Hotová

(Komentář v jeho nezkrácené podobě najdete zde)

Štítky Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Miloš Zeman, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Vágnerová

To se B.Sobotkovi povedlo palec nahoru.

Sobota, 6. května 2017, 09:26Odpovědět

KOMENTÁŘ: Mrtvý muž vrací úder  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.