Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Duben v Brně? Milan Kundera a Bolek Polívka, Brno a Evropa

Brno nepatří k městům, která by na první poslech rezonovaly v uších úředníků evropských institucí v Bruselu. Možná i proto neuspělo při své kandidatuře na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Tento titul uděluje Evropská unie vybraným evropským městům s cílem vyzdvihnout důležitost kultury v evropském prostoru. Jeden z důvodů snahy vedení města o tento titul byla myšlenka spojení roku 2028 s oslavami dvoustého výročí od úmrtí hudebního skladatele Leoše Janáčka, jednoho z Evropanů minulosti, významně spojených s městem Brnem.

Polívka hledá v Brně nový domov pro divadlo. Pojďte do Bílého domu, říká po dohadech město

Vlnu vášní vyvolává nucené stěhování Divadla Bolka Polívky, které hledá kvůli narušené statice sídla na Jakubském náměstí nový domov. Brno napadlo, že se soubor podělí o prostory s Redutou, v němž hraje Národní divadlo (ND). Z nápadu ale město po...

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Ve světle dnešní diskuse o osudu Divadla Bolka Polívky mě napadá další možný důvod neúspěchu kandidatury Brna: Je to zřejmá ignorance částí brněnské politické reprezentace dvou žijících symbolů přesahu dnešního Brna do Evropy – spisovatele Milana Kundery a mima Bolka Polívky. Přitom oba se svými kontakty především do frankofonního světa, který po odchodu Britů z EU definitivně převážil v bruselských rozhodovacích procesech, mohli k titulu významně přispět.

Není náhodou, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek, původem Brňák, svá jednání v Bruselu s francouzskými protějšky během českého předsednictví zahajoval darem Kunderovy knihy „Nesnesitelná lehkost bytí“. Proto i v Bruselu silně zarezonovala informace, že Milan Kundera předává celý svůj archív svému rodnému městu Brnu. Kundera je totiž ve frankofonním světě nesmírně ctěn a obdivován. A symbolické otevření Knihovny Milana Kundery v den jeho 94. narozenin (na apríla) tento proces symbolického návratu tohoto velkého umělce do Brna dovršilo, mimo jiné i za osobní účasti dědice nejznámějšího francouzského nakladatelství Gallimard, paní primátorky Vaňkové a pana ministra Baxy.

A co na to v Brně? Brněnská levicová „avangarda“ v čele s jistým panem Hollanem rozjela svou kauzičku „Divadlo Bolka Polívky“, kam zatáhla dalšího skvělého Evropana, neodmyslitelně spojeného s Brnem – herce a mima Bolka Polívku. Za Evropana je Bolek považován od doby, kdy napsal a zrežíroval hru „Šašek a královna“, kde nenapodobitelně spojil dva světy – český a francouzský tak, že si oba světy si nádherně rozumějí. „Neumíííííí čééssky“ se stalo mezinárodním hitem. Z hledání nových prostor pro Bolkovo divadlo udělali levicoví brněnští údernici kauzu krádeže Reduty, krádeže baráku na Jakubáku a z Bolka alkoholika dávno za zenitem, navíc zaprodaného ODS. Zajisté bude mít jejich kauzička ještě mnoho dalších dílů. Ze snah o získání titulu Evropského hlavního města kultury tak zbyla jen hořká maloměstská pachuť.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky glosa, zbrusu, Brno, Aleš Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Duben v Brně? Milan Kundera a Bolek Polívka, Brno a Evropa  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.