Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Polívka hledá v Brně nový domov pro divadlo. Pojďte do Bílého domu, říká po dohadech město

Vlnu vášní vyvolává nucené stěhování Divadla Bolka Polívky, které hledá kvůli narušené statice sídla na Jakubském náměstí nový domov. Brno napadlo, že se soubor podělí o prostory s Redutou, v němž hraje Národní divadlo (ND). Z nápadu ale město po vlně kritiky couvá a nabízí Polívkovi sál Břetislava Bakaly.

Ohledně stěhování soukromého divadla, v jehož čele stojí jeden z nejslavnějších moravských herců, panuje v krajské městě dusno. Před zasedáním zastupitelstva se vyrojilo, že radní uvažují o přesunu souboru do Reduty. Tam hraje brněnské národní, jež je příspěvkovou organizací města. Proti záměru se strhla nevole, zejména z opozičních řad i samotného ND, které už má naplánovanou sezonu. 

Emoce se nyní město snaží hasit. Polívkovi nabídlo, aby se přestěhoval do Bílého domu do sálu Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí.  „Sál Břetislava Bakaly musí projít stavebně technickými úpravami. Neumím v tuto chvíli říct, že se vše stihne do 1. září, nicméně v průběhu sezóny by zde již divadlo působit mohlo,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), do jejíž gesce spadá kultura. 

Podle Vaňkové se oprava nynějšího sídla Bolkova souboru protáhne. Městská budova na Jakubském náměstí, v němž sídlí Bolkovo divadlo i kino Scala, má narušenou statiku. Odborník sdělil, že stavba může fungovat pouze do léta. Následně se počítá s minimálně dva roky trvající rekonstrukcí stavby včetně sálů, což vyjde na více než 300 milionů korun. 

Co s Bolkovým divadlem? Přesun do Reduty je nekorektní, stěžuje si opozice v Brně

Brno prověřuje, co s Divadlem Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) dnes na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava...

Bolkovi se sál líbí 

Sál Břetislava Bakala pochází ze sedmdesátých let minulého století. V posledních letech byl dlouhodobě nevyužívaný. Důvodem byl zejména špatný technický stav vzduchotechniky. Prostor s kapacitou až 300 lidí, ale podstoupil nedávno rekonstrukci. V případě, že se tam přesune divadlo, bude nutné uskutečnit další stavební zásahy. Například vyřešit zatemnění oken.

Návrh vybudovat zázemí v budově Bílého domu, v němž dříve sídlil Městský výbor KSČ a nyní slouží jako poliklinika, se zamlouvá Polívkovi, jak potvrdil i správce budovy Jan HájekBolkovi se prostory líbí. Jen říkal, že by bylo potřeba zvětšit jeviště,“ popsal Hájek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Divadlo, Přesun, ND, Polívka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

tak ODMAŠŤOVNA je v ŠAŠKECU, polívko! nic nemusíš hledat, každý taxál tě tam vysype (a rád)!

Středa, 5. dubna 2023, 19:39Odpovědět

Polívka hledá v Brně nový domov pro divadlo. Pojďte do Bílého domu, říká po dohadech město  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.