Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Češi a ukrajinské kyvadlo

Před necelými dvěma týdny zahájilo Rusko agresivní invazi na Ukrajinu. A v posledních dnech se jeho útoky čím dál více zaměřují na civilní cíle. Je to největší vojenský konflikt v Evropě od druhé světové války a můžeme ho sledovat prakticky online na všech sociálních sítích. O to silněji ho česká společnost vnímá, o to razantněji na něj i odpověděla.

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Reakce veřejnosti byla mimořádná – a nešlo jen o symbolická gesta, vlaječky a slova. Jde o peníze, hmotnou pomoc i osobní nasazení tisíců lidí, které lidé i firmy pro Ukrajinu poskytují. Vláda Petra Fialy byla spolu s Poláky nejaktivnější v prosazování rázné odpovědi EU a rovněž poskytla velkou pomoc Ukrajincům i jejich armádě. Jde říct, že se Česko v této krizi chová opravdu obdivuhodně.

Nevyhnutelnou a z ruské strany téměř jistě podporovanou součástí této války je uprchlická vlna. Dosahuje obrovských rozměrů – jen do Polska přišel více než milion lidí, desítky a stovky tisíc dalších do Maďarska, na Slovensko a k nám. Za jediný týden přišlo do zemí V4 více lidí, než kolik během tolik diskutované „migrační krize“ do celé EU za celý rok 2015, v době její kulminace.

Kyvadlo sympatií většinové společnosti vůči Ukrajincům se u nás prudce zhouplo. Od dřívějšího negativního a lehce nadřazeného vnímání našich východních sousedů se posunulo k masivní sympatii. Komerční populista Okamura o „migrantech“ mlčel, proruský Hrad musel zcela změnit svůj tón a Babišova opozice se vytratila. Tedy – na malou chvíli. S touto krizí se na nás řítí i konkrétní a bolestivé problémy. Ceny ropy a energií rostou, inflace pak s nimi. S velkým počtem přijatých uprchlíků se bohužel nevyhnutelně objeví i různé komplikace. A jak se kyvadlo pohnulo jedním směrem, brzy se začne vracet.  

Česká národní povaha (pokud něco takového vůbec existuje) má zvláštní schopnost vyvažovat společenské nálady. Jsou situace, kdy je to vlastnost užitečná. Funguje ale i tehdy, kdy to potřeba není. V části společnosti nalezneme obavy ze zdravotních rizik, možné kriminality a velkých nákladů, je u ní i dlouhodobý despekt k Ukrajincům. Toho rádi využijí politici, jejichž kariéra a živobytí stojí na monetizaci lidského strachu.

Už vidíme první praskliny na masce dokonalosti české společnosti těchto dní. Babišovi poslanci soutěží s Okamurou v tom, jak donutit vládu starat se hlavně na „naše lidi“ (strašné slovní spojení!). A na okrajích společnosti už je slyšet úplně otevřená kritika dosavadního chování vlády, samospráv i konkrétních lidí. Jak se bude kyvadlo vracet, dosavadní jednotu v naší zemi zcela jistě roztrhne.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky válka, Ukrajina, Rusko, Putin, komentář, politika, Antonín Berdych, druhá světová válka, ruská invaze na Ukrajinu, Evropská unie, Evropa, Česko, Andrej Babiš, Úřad vlády České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlame

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Jedno

To není kyvadlo, ale divadlo...

Pondělí, 2. května 2022, 12:16Odpovědět

KOMENTÁŘ: Češi a ukrajinské kyvadlo  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.