Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žloutenková epidemie na jižní Moravě ještě úplně nevymizela. Objevily se další případy

Problémy se žloutenkou v Jihomoravském kraji nekončí. Hygienici po několikatýdenní odmlce zaznamenali za poslední týden dva nové případy.

Od začátku roku je 26 potvrzených nemocných, řekla dnes novinářům ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní může případů přibývat s teplým počasím v souvislosti s konzumací jídla a nápojů venku.

Žloutenka se na jižní Moravě začala šířit ve větším měřítku než obvykle už v loňském roce, kdy bylo 448 případů, tedy polovina z celkového počtu případů žloutenky v celé zemi. Na podzim týdně přibývalo na jižní Moravě i 30 nových případů.

Současná situace nedosahuje takové intenzity, jako tomu bylo loni v září a říjnu, ale objevují se další případy. Nelze proto předpovídat další vývoj,“ uvedla Ciupek. Podle ní někteří lidé nedodržují základní pravidla. „Mají pocit, že základní opatření v podobě mytí rukou je staromódní záležitost. Teď se navíc udělalo hezky, lidé se budou více pohybovat venku a konzumovat potraviny neumytýma rukama. Tím riziko onemocnění poroste,“ zdůraznila Ciupek.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy především v situaci, když lidé jedí potraviny a neumývají si před tím ruce. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo s někým sdílet ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK 

Štítky Jihomoravský kraj, jídlo, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žloutenková epidemie na jižní Moravě ještě úplně nevymizela. Objevily se další případy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.