Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trend poklesu porodnosti se na jihu Moravy loni zastavil

Lékaři zaregistrovali 12 510 porodů, což je jen o 30 méně než v předchozím roce. Informoval o tom přednosta Centra asistované reprodukce v Brně Pavel Ventruba. Na zhruba stejné úrovni zůstává také počet vícečetných těhotenství a provedených císařských řezů.

Polovina dětí z celého kraje se narodila ve dvou porodnicích spadajících pod Fakultní nemocnici Brno, která je porodnickou základnou jižní Moravy. Pokles porodnosti byl podle lékařů v posledních letech znatelný ve všech krajích.

Na jihu Moravy se nyní zastavil a čísla jsou zhruba na úrovni roku 2008. V Brně mohou ženy rodit v porodnici na Obilním trhu nebo přímo ve Fakultní nemocnici Brno v městské části Bohunice.

Obě pracoviště jsou propojená a fungují také jako centrum pro nezralé novorozence. Jezdí do nich také komplikované případy z celého kraje. Loni jich bylo zhruba 1 500.

Podle Ventruby je znát věkový posun rodiček. U starších žen jsou častější komplikace. Většina porodů probíhá přirozenou cestou, z 20 procent lékaři přistoupí k císařskému řezu.

„Daří se nám držet počet císařských řezů kolem 20 procent, je to chlouba jihomoravského porodnictví. Zvyšovat počet císařských řezů na přání rodiček je podle mě cesta do pekel,“ uvedl lékař Petr Janků, který se zabývá vývojem plodu i novorozence.

Zhruba ve 3,8 procentech případů lékaři v roce 2012 přistoupili k jiným porodnickým operacím, jako je například použití kleští. Za poslední rok na jihu Moravy nezemřela žádná matka při porodu v nemocnici. „Víme pouze o jednom úmrtí, kdy rodila žena doma,“ řekl Janků.

Lékaři se podle něj více snaží nepřistupovat k uměle vyvolaným porodům a vyčkávají na spontánní příchod. Zároveň však roste počet žen, které žádají epidurální anestezii, tedy místní znecitlivění. „Očekáváme, že toto číslo bude stoupat i nadále,“ podotkl Janků.

V minulosti se uvažovalo o zrušení porodnic ve Vyškově a v Ivančicích, loňský rok ale podle lékařů ukázal, že jsou potřebné. „Bojovalo se o zachování těchto porodnic. Loni tam bylo dohromady přes tisíc porodů a ukazuje se, že tyto porodnice mají opodstatnění,“ řekl Ventruba.

Zdroj: ČTK

Štítky Porodnost, jižní Morava, trend, pokles, porodnice, Obilním trh, Fakultní nemocnice Brno, Bohunice, porod, Morava, císařský řez, lékař, Brno, Jihomoravský kraj, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trend poklesu porodnosti se na jihu Moravy loni zastavil  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.