Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sanitky bez lékaře ještě budou krajem přehodnoceny

Koncepcí zdravotnické záchranné služby, na jejíž základnách v Mikulově a dvou dalších městech nejsou od srpna lékaři, se bude krajský úřad ještě zabývat. Jihomoravští zastupitelé dnes projednali petici, která návrat lékařů na základnu zejména v Mikulově požaduje.

Kraj věc znovu projedná v listopadu, kdy budou mít zastupitelé k dispozici zprávu o fungování záchranky bez lékařů ze srpna, září a října. Na dnešním zasedání to slíbil hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Lékaři nejsou od srpna na základnách ve Velkých Opatovicích, Slavkově a Mikulově, sanitky odtud vyjíždějí bez lékařů. V případě potřeby vyjíždí k nemocnému lékař se sanitkou z jiného města. Za zachování lékařské pomoci však bojuje většina představitelů Mikulova. Podle starosty Rostislava Koštiala (ODS) není v Mikulově nemocnice a lidé lékaře ve městě potřebují. "Když jsme omezovali pohotovost, jedním z argumentů byla právě rychlá lékařská služba sídlící v Mikulově. Bez ní nám mizí lékaři z dosahu," uvedl v Břeclavském deníku.

"Celou záležitostí se budeme zabývat na listopadovém zasedání krajského zastupitelstva, kdy bude předloženo vyhodnocení fungování zdravotnické záchranné služby za měsíce srpen, září a říjen a eventuálně předloženy návrhy na doplnění aktualizované koncepce zabezpečení zdravotnické záchranné služby v Jihomoravském kraji," uvedl Hašek.

Za úbytek lékařů mezi záchranáři může podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Milana Klusáka fakt, že skončila výjimka EU ohledně přesčasové práce. Lékaři tak nyní ze svých úvazků nepokryjí to, co zvládli předtím.

Na každou posádku s lékařem připadají v Jihomoravském kraji dvě a více posádek bez lékaře. Rozmístěné jsou podle Klusáka tak, aby celou jižní Moravu pokryly a v případě potřeby k nemocnému lékař přijel. V rámci Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje funguje 43 posádek ve dne, v noci je jich o několik méně.

Zdroj ČTK

Štítky záchranka, sanitky, lékaři, Mikulov, Jihomoravský kraj, lékař, zdravotnická záchranná služba, Michal Hašek, ČSSD, Milan Klusák, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, ODS, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanitky bez lékaře ještě budou krajem přehodnoceny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.